Een man loopt richting een ingestorte moskee in de plaats Palu op het getroffen eiland Sulawesi
NOS Nieuws

Giro 555 ontvangt binnen 24 uur ruim miljoen euro voor Indonesië

Een etmaal nadat hulporganisaties Giro555 hebben opengesteld voor steun aan de slachtoffers van het natuurgeweld in Indonesië, is er ruim een miljoen euro gestort. De hulporganisaties achter het initiatief zeggen er alles aan te doen om de noodhulp in de getroffen gebieden te krijgen.

Het dodental van de aardbeving en tsunami op het eiland Sulawesi is opgelopen tot ruim 1400 en de verwachting is dat het verder stijgt. Hulpverleners zoeken nog steeds tussen het puin naar overlevenden en slachtoffers. Op het eiland is een tekort aan voedsel en andere eerste levensbehoeften.

Een samenwerkingsverband van elf hulporganisaties opende gisteren het rekeningnummer 555. Daarnaast kondigden ze een nationale campagne aan, met onder meer tv- en radiospotjes. De organisaties roepen Nederland op een bijdrage te leveren.

Dit is het spotje dat je nu veel zult zien bij de NPO:

Inzamelingsactie voor Sulawesi via Giro 555

Bewoners van Sulawesi klagen dat de hulp aan het eiland traag op gang komt. De organisaties zeggen dat hulpverleners zo snel mogelijk medicijnen en schoon drinkwater proberen te brengen naar de gebieden die het zwaarst zijn getroffen.

Dat is alleen niet eenvoudig, vertelt een woordvoerder van Giro 555. Sommige plekken zijn moeilijk bereikbaar door de vele ingestorte gebouwen en de zwaar beschadigde of verdwenen wegen. Wel zijn in plaatsen als Palu en Sigi al veldhospitalen opgezet, waar artsen vooral gewonde vrouwen en kinderen behandelen.

De vorige keer dat Giro 555 werd geopend, was in maart 2017. Toen werd 35 miljoen euro opgehaald ter bestrijding van de hongersnood in de Hoorn van Afrika en Jemen. Met het geld konden volgens de organisaties zo'n 2,1 miljoen mensen worden geholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl