Organisatie EK 2024 gaat naar Duitsland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De organisatie van het EK van 2024 is met een stemuitslag van 12-4 toegewezen aan Duitsland. Dat liet UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weten in het Zwitserse Nyon, waar alle zeventien bestuursleden (onder wie Michael van Praag) anoniem hun stem mochten uitbrengen. Een lid stemde niet.

Turkije, de enige andere kandidaat voor de organisatie van het eindtoernooi, viste na 2008, 2012 en 2016 opnieuw achter het net. De speelsteden van Euro 2024 zijn Berlijn, Düsseldorf, Gelsenkirchen, Dortmund, Hamburg, Leipzig, Keulen, Frankfurt, Stuttgart en München.

EK 1988 was ook in Duitsland

Duitsland was een keer eerder gastheer van het EK. Dat was in 1988 toen Oranje met de titel aan de haal ging.

Nederland is Europees kampioen in 1988 AFP

In 2020 wordt het EK gespeeld in twaalf landen, onder meer in Nederland, vanwege de zestigste verjaardag van het EK. In 1960 was de eerste editie in Frankrijk.

Bespiegelingen vooraf

De evaluatiecommissie van de UEFA had vooraf een lichte voorkeur uitgesproken voor Duitsland vanwege de reeds aanwezige infrastructuur en de stabiele politieke situatie.

Rond Turkije waren er zorgen over de mensenrechten en er zou veel nieuwbouw hebben moeten plaatsvinden, maar omdat het land zowel in Europa als Azië ligt had het 'de poort naar een ander werelddeel' kunnen zijn.

Het is niet bekend op welk land Van Praag gestemd heeft, maar de Duitsers hadden bij de UEFA geklaagd dat de Nederlander niet neutraal zou zijn en een bondgenoot van Turkije zou zijn.

STER reclame