De minister van sport in Turkije, Osman Askin Bak, tijdens de lobby voor EK 2024

UEFA stemt over EK 2024: 'Zorgen rond mensenrechten in Turkije'

De Europese voetbalbond UEFA stemt donderdag over de toekenning van het EK van 2024. Van de twee kandidaten, Turkije en Duitsland, lijkt de voorkeur uit te gaan naar Duitsland.

In het onlangs gepubliceerde evaluatierapport van de UEFA kwam Duitsland het beste naar voren. De infrastructuur ligt er al en het land heeft bewezen grote evenementen aan te kunnen. Bovendien is de politieke situatie is stabiel.

Zorg rond mensenrechten in Turkije

Wat Turkije betreft is er zorg over de situatie rond de mensenrechten. Zoals in het rapport staat te lezen: "Het gebrek aan een actieplan op het gebied van mensenrechten is een punt van zorg." Bovendien moet er nog veel nieuwbouw plaatsvinden.

De zeventien stemgerechtigden, allen bestuursleden van de Europese voetbalbond, hoeven het advies van de commissie niet op te volgen. De Nederlander Michael van Praag is één van hen.

De voorzitter van de Duitse voetbalbond, Reinhard Grindel, met Angela Merkel en Philipp Lahm

Van Praag kwam deze week in de publiciteit omdat hij zich positief zou hebben uitgelaten over de kandidatuur van Turkije. Van een UEFA-bestuurslid wordt neutraliteit verwacht rondom de procedure. Maar Van Praag bracht een bezoek aan Turkije, stelde dat het land klaar is voor de organisatie van een EK en liet zich fotograferen met president Erdogan.

De Duitse voetbalbond was niet te spreken over de hang van Van Praag richting de concurrent. Het was zelfs onderwerp van gesprek op een bestuursvergadering van de UEFA. Volgens de DFB is de zaak inmiddels gesust. Het is nu wachten op de stemming. De uitslag in het Zwitserse Nyon wordt rond 14.45 uur verwacht.

Duitse voetbalbond boos op Van Praag

Van Frankrijk naar Wembley

Het laatste EK werd gehouden in Frankrijk. In de finale was Portugal, met Cristiano Ronaldo, te sterk voor het gastland.

Over twee jaar wordt het EK verspreid gespeeld over twaalf Europese steden, waaronder Amsterdam. In de Johan Cruijff Arena zijn drie groepswedstrijden en één duel in de achtste finales. De finale en de twee halve finales worden gespeeld in het Wembley-stadion in Londen.

Cristiano Ronaldo met de EK-beker

Europese kampioenschappen

Land Winnaar
2024 Duitsland / Turkije
2020 Finaleronde in Londen (Eng)*
2016 Frankrijk Portugal
2012 Polen en Oekraïne Spanje
2008 Oostenrijk en Zwitserland Spanje
2004 Portugal Griekenland
2000 Nederland en België Frankrijk

*In 2020 wordt het Europese kampioenschap gehouden in twaalf verschillende Europese steden, ter ere van het zestigjarig bestaan van het EK. De halve finales en de finale is in het Wembley-stadion in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl