NOS Voetbal

Duitse bond klaagde bij UEFA over uitlatingen Van Praag

  • Arjan Dijksma en Edwin Schoon

    redacteuren Sport

  • Arjan Dijksma en Edwin Schoon

    redacteuren Sport

Duitse voetbalbond boos op Van Praag

De Duitse voetbalbond heeft bij de Europese voetbalbond geklaagd over Michael van Praag, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. Duitsland strijdt met Turkije om de organisatie van het EK in 2024, waarover donderdag om 14.00 uur wordt gestemd op het hoofdkwartier van de UEFA in Nyon.

Van Praag heeft als UEFA-bestuurslid één van de in totaal zeventien stemmen. Een bezoek van het Nederlandse bestuurslid aan Istanbul vorig jaar november wekte de woede van de Duitse bond, omdat de door de UEFA van bestuursleden verlangde neutraliteit niet door Van Praag in acht zou zijn genomen. De Duitsers schreven daarover vervolgens een brief aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

De NOS voerde de afgelopen weken gesprekken met vele betrokkenen uit het Europese voetbalbestuur. Vanwege de gevoeligheid van de kwestie wilden zij niet genoemd of geciteerd worden.

Trouwe bondgenoot of rancuneuze tegenstander?

Insiders schetsen een opmerkelijke omslag bij Van Praag: van trouwe bondgenoot van Duitsland tot rancuneuze tegenstander. Binnen de Duitse delegatie wordt hij als grootste sta-in-de-weg gezien voor een succesvolle EK-toewijzing morgen.

De Duitse voetbalbestuurders zijn ervan overtuigd dat Van Praag wraak wil nemen. Twee jaar geleden leed hij een gevoelige nederlaag in de strijd om het voorzitterschap van de UEFA. Dat hij deze campagne verloor van Ceferin deed hem pijn.

Nog meer raakte het hem dat sommige bonden die openlijk hun steun hadden betuigd, plots van kamp veranderden. Waaronder, juist, de Duitse bond DFB.

Toenadering tot Turkse collega Yardimci

Van Praag likte zijn wonden, raakte zijn vice-voorzitterschap kwijt aan de Zweed Karl-Erik Nilsson, maar werd in maart 2017 tot zijn opluchting wel herkozen in het bestuur van UEFA, voor nog eens vier jaar, tot 2021.

Al meteen na die herverkiezing toonde Van Praag toenadering tot zijn nieuwe Turkse collega Servet Yardimci.

2017: Turks UEFA-bestuurslid noemt Van Praag zijn vriend

Die toenadering werd duidelijk in een gezamenlijk interview aan Turkse televisiezenders, meteen na zijn herverkiezing. Yardimci stond gebroederlijk naast Van Praag en zei: "Hij heeft ons altijd gesteund, Michael van Praag, onze vriend."

Van Praag vulde hem aan: "Bij drie pogingen voor het EK". Daarmee doelde hij op de mislukte Turkse campagnes om gastheer van een EK te worden. Turkije verloor in 2008 (Oostenrijk en Zwitserland wonnen), 2012 (Oekraïne/Polen) en 2016 (Frankrijk).

Ook sprak Yardimci de hoop uit dat Van Praag Turkije steunt bij het nieuwe bid voor EURO 2024. "Eerst moeten we praten," reageerde de Nederlander lachend. De twee troffen elkaar daarna vaker in de UEFA-commissie voor stadions en veiligheid. Van Praag als voorzitter, Yardimci was zijn adjunct.

Andere lading

De commissie vergaderde altijd op het UEFA-hoofdkwartier in Nyon, maar medio november vorig jaar was die locatie niet beschikbaar. Van Praag ging daarna in op een uitnodiging van de Turkse voetbalbond om de vergadering te houden in Istanbul, rond een Champions League-wedstrijd van Besiktas, op 22 november 2017.

Het leek op het eerste gezicht een onschuldige beslissing van Van Praag, maar in het krachtenspel rond de EK-toewijzing kreeg het bezoek een hele andere lading.

Michael van Praag krijgt een Turks teamshirt van zijn collega Servet Yardimci

De UEFA heeft strenge regels opgesteld voor de landen die kans willen maken op de organisatie van een EK. Zo mag een bid geen vertegenwoordiger van de UEFA in zijn land uitnodigen voor promotie of als er een connectie is met de toewijzingsprocedure.

Dat zorgde er niet voor dat Van Praag zich tijdens het bezoek aan Istanbul terughoudend opstelde, blijkt uit artikelen in Turkse media rond de bijeenkomst.

Hij kwam volgens de krant Sabah terug op de toewijzing van het EK in 2016: "Turkije had het verdiend, maar het is naar Frankrijk gegaan. Over 2024 zijn de details nog niet bekend. Maar ik kan met gerust hart zeggen: Turkije is in alle opzichten klaar voor 2024."

Ontmoeting met Erdogan

Rond de voetbalwedstrijd tussen Besiktas en Porto had Van Praag ook een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Niet alle commissieleden waren er bij aanwezig.

Van Praag (tweede van rechts) had een ontmoeting met de Turkse president Erdogan (tweede van links)

Volgens Sabah gaf Van Praag een compliment aan president Erdogan over de staat van de voetbalstadions in het land. "Jullie hebben binnen anderhalf jaar 27 moderne stadions gebouwd. Hiervoor wil ik jullie bedanken. Wat jullie hebben gedaan, is niet eenvoudig. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?" zo citeert de Turkse journalist hem.

Het bezoek van Van Praag werd knarsetandend gevolgd door de Duitse opponent. Juist in de gevoelige strijd om voetbaltoernooien houden voetbalbestuurders normaal gesproken de kaarten tegen de borst. Ze praten met meel in de mond.

Door alle opvallende uitspraken van Van Praag kreeg het Duitse bidteam sterk de indruk dat persoonlijke motieven bij Van Praag de overhand hadden gekregen.

De Duitsers voelden zich 'verraden' en besloten hierover officieel te klagen bij de hoogste baas van UEFA, Aleksander Ceferin. Dit gebeurde enkele weken na de uitlatingen van Van Praag in Istanbul. Reinhard Grindel, de voorzitter van de Duitse bond, stuurde persoonlijk een brief, rechtstreeks aan de UEFA-president.

Enkele maanden later, daags voor het jaarlijkse UEFA-Congres in Bratislava, is de kwestie besproken in een UEFA-bestuursvergadering. De uitkomst was dat UEFA-bestuursleden de instructie kregen geen enkele publieke uitlating meer te doen betreffende beide bids voor EURO 2024.

De KNVB reageert, ook namens Van Praag, op de bevindingen van de NOS met de onderstaande verklaring.

De NOS heeft uiteraard ook Michael van Praag persoonlijk benaderd voor een reactie, maar hij verwees naar de verklaring van de KNVB.

De KNVB-directie gaf tevens aan met Van Praag over zijn stem in toewijzing gesproken te hebben: "Jazeker, over hoe het proces verloopt. Niet over een eventuele voorkeur."

De KNVB-directie wil zelf geen voorkeur aangeven voor Turkije dan wel Duitsland. "Daar kunnen we geen mening over geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl