NOS NieuwsAangepast

Ollongren: afstemming met buitenland was reden late publicatie rapport

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken blijft erbij dat de datum van het referendum geen rol heeft gespeeld bij het tijdstip waarop ze een kritisch rapport over de Inlichtingenwet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. Daar waren kritische vragen gerezen over het moment dat de publicatie naar de Kamer ging.

De Commmssie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten schreef in een rapport dat de privacy beter moest worden gewaarborgd als de AIVD samenwerkt met buitenlandse diensten.

Ollongren stuurde het rapport eind maart naar de Tweede Kamer, ná het referendum over de Inlichtingenwet. Bij het referendum van 21 maart was de samenwerking met buitenlandse diensten een van de gevoelige punten.

Nieuwsuur meldde onlangs op basis van ambtelijke stukken dat de minister niet wilde dat het kritische CTIVD-rapport vlak voor het referendum verscheen en dat "verzending na het referendum te verkiezen was".

Zorgvuldige afstemming

Ollongren schrijft aan de Kamer dat ze haar best heeft gedaan de publicatie van het rapport zo snel mogelijk af te ronden, zonder dat dit ten koste zou gaan van de zorgvuldigheid. Maar ze herhaalt dat zorgvuldige afstemming met buitenlandse diensten essentieel was.

"Deze afstemming stond los van het raadgevend referendum en diende ertoe om te voorkomen dat de relatie, het vertrouwen en de samenwerking, en daarmee uiteindelijk ook de effectiviteit van de diensten en de nationale veiligheid, zouden worden geschaad."

De minister noemt afstemming met andere landen een precair en tijdrovend proces. Bij het referendum van een half jaar geleden stemden net iets meer mensen tegen de Inlichtingenwet dan ervoor. De wet is inmiddels in werking getreden. Wel zijn enkele beleidsregels aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl