NOS NieuwsAangepast

Eindstand referendum: meer kiezers tegen inlichtingenwet dan voor

Meer kiezers hebben tegen de nieuwe inlichtingenwet gestemd dan voor. Bij het referendum van woensdag was 49,5 procent van de stemmen tegen en 46,5 procent was voor. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco.

Volgens de eindstand van de uitslagen die alle gemeenten hebben doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP, was het verschil tussen voor en tegen 196.943 stemmen: 3.299.509 mensen stemden tegen en 3.102.566 voor. Het aantal blanco stemmen was met 267.855 opvallend hoog.

Reimerswaal voor, Groningen tegen

Het referendum ging over de Wiv, de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden geeft. Het Zeeuwse Reimerswaal had met 64,1 procent naar verhouding de meeste voorstanders en in Groningen waren de meeste tegenstemmers: 70,8 procent. In Amsterdam stemde 64,2 procent tegen.

De opkomst voor het referendum was 51,6 procent en daarmee is de uitslag ruimschoots geldig. Hij is nog niet definitief. Pas volgende week stelt de Kiesraad de officiële uitslag vast.

Blij met discussie

De Amsterdamse studenten die de aanzet gaven voor het referendum zijn tevreden over de maatschappelijke discussie die is ontstaan over de wet. "We zijn erg blij met de uitkomst", zegt initiatiefnemer Tijn de Vos tegen het ANP. "Privacy en veiligheid waren niet echt sexy onderwerpen. De wet is ook vrijwel geruisloos doorgevoerd, mensen wisten er niks over. Door het referendum is er heel veel over gesproken."

Toen hij vorige zomer met enkele Amsterdamse medestudenten besloot een referendumaanvraag in te dienen, voelde hij zich nog een enkeling die op een feestje een mening verkondigt. "Vervolgens bleken 400.000 mensen die mening te delen. En nu hebben drie miljoen mensen tegengestemd."

Van de studenten hoeft de "sleepwet", zoals zij hem noemen, niet van tafel. "We hopen dat de pijnpunten worden aangepast. Er moet nu in elk geval door de politiek over worden gesproken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl