NOS Nieuws

Speurhonden ingezet in mysterieuze vermissingszaak Kamphuis

Raadselachtig. Dat is de vermissing van Arjen Kamphuis in Noorwegen in één woord.

De Noorse politie zocht vandaag met speurhonden in het gebied van de Saltdal-fjord, waar spullen van de vermiste Nederlander zijn gevonden. De politie belooft deze week dagelijks met een update over de zoektocht te komen.

Correspondent Rolien Créton ging naar de plek waar spullen van Kamphuis werden gevonden:

Zoektocht naar Arjen Kamphuis gaat door

Na eerder al een opvouwbare kajak en identiteitspapieren van de Amsterdamse cyberexpert te hebben gevonden, viste de kustwacht afgelopen weekend ook een peddel uit het water. Die is van hetzelfde merk als de peddel die Kamphuis in Nederland kocht voor hij naar Noorwegen vertrok.

Bekijk hier een reconstructie van de vermissing:

Reconstructie: de vermissing van Arjen Kamphuis

"Iedereen in de omgeving vraagt zich af wat er met Kamphuis gebeurd is", zegt correspondent Rolien Créton. "Mensen willen graag helpen."

Créton is in het gebied rond Bodø, waar de 46-jarige Kamphuis voor het laatst is gezien. Ze sprak daar met verschillende mensen, onder wie een vrouw die op de plek woont waar de kajak van de vermiste Nederlander is gevonden.

Mensen zeggen: de fjord ziet er mooi uit, maar als je er 10 minuten in ligt krijg je bevriezingsverschijnselen.

Correspondent Rolien Créton

"De fjord staat bekend om de sterke stroming, en is erg diep", zegt bewoonster Anne-May Dahl. "Er spoelt hier veel aan. Het is vaker gebeurd dat mensen hier verdronken en nooit zijn gevonden."

De fjord is verraderlijk, zo laten omwonenden weten aan Créton. "Mensen zeggen: het ziet er mooi uit, maar als je er 10 minuten in ligt, krijg je bevriezingsverschijnselen."

Een bewoner zag Kamphuis maandagavond 20 augustus in Rognan. Hij zou toen met bagage richting het water zijn gelopen. "Wat er daarna gebeurd is, is onduidelijk", zegt Créton.

Politie: drie theorieën

Dat de Noorse politie in die omgeving op het water en land zoekt, wijst erop dat ze ernstig rekening houden met het scenario dat Kamphuis bij een ongeluk is omgekomen. Maar de politie heeft ook twee andere theorieën.

Is hij misschien bewust verdwenen? Zo is het opvallend dat Kamphuis tegen zijn omgeving heeft gezegd dat hij op vakantie ging naar Spitsbergen, maar daar volgens de politie nooit geweest is.

Of is hij slachtoffer van een misdrijf? Buitenlandse media als The Guardian en The New York Times leggen bijvoorbeeld de nadruk op Kamphuis' werk voor WikiLeaks.

"Wat niet meehelpt in de zoektocht, is dat beelden van bewakingscamera's standaard na een week gewist worden in Noorwegen", zegt Créton. "Dat heeft met privacywetten te maken." Ook zijn er weinig getuigen omdat het gebied rond Bodø dunbevolkt is.

Vrachtschip

Volgens het AD vermoeden inwoners van Rognan, een havenplaatsje vlak bij de fjord waar Kamphuis' spullen gevonden zijn, dat de Nederlander zich heeft verstopt op een vrachtschip.

Hij zou op de dag van zijn verdwijning als verstekeling zijn meegevaren naar Stavanger, een stad vlak bij de plaats waar zijn telefoon op 30 augustus signaal vond. Daar werd de Nederlandse simkaart van Kamphuis verwisseld met zijn Duitse simkaart.

"De politie zegt dat scenario te onderzoeken", weet Créton. "Ze hebben die tip een week geleden gekregen. Volgens de rederij voer dat schip naar de haven van het Duitse Bremen, en is het niet gestopt in het zuiden van Noorwegen. Ook op bewakingsbeelden is niets te zien."

Hoewel er de afgelopen weken ruim honderd tips zijn binnengekomen, zijn de spullen die uit het water rond de fjord werden gevist tot nu toe het enige tastbare bewijs. "Een kajak en een peddel", zegt Créton. "De aanknopingspunten voor deze zoektocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl