Arjen Kamphuis
NOS Nieuws

Getuige: ik heb Arjen Kamphuis tien dagen na vermissing gezien

De vermiste Arjen Kamphuis was op 30 augustus in Vikeså in het zuiden van Noorwegen, samen met twee anderen. Dat heeft een getuige gezegd tegen de Noorse krant VG. 30 augustus was tien dagen nadat Kamphuis vermist raakte.

Volgens de getuige was er sprake van een goede sfeer en sprak Kamphuis Nederlands en Duits met de twee anderen. Ze hadden geen rugzakken bij zich.

De politie zegt in de krant dat er meer tips zijn binnengekomen over een groepje mensen in Vikeså, van wie er een lijkt op de vermiste Kamphuis. De politie zegt graag in contact te willen komen met de getuige.

Eerder vandaag werd bekend dat er opnieuw spullen van Kamphuis zijn gevonden, waaronder zijn opvouwbare kajak:

Kajak van vermiste Arjen Kamphuis gevonden

Cybersecurity-specialist Kamphuis verdween spoorloos op 20 augustus, nadat hij had uitgecheckt bij zijn hotel in Bodø, in het noorden van Noorwegen. Hij zou op 22 augustus terugvliegen naar Nederland.

Gisteren werd bekend dat een visser persoonlijke bezittingen van Kamphuis heeft gevonden, drijvend in het water op een kleine honderd kilometer ten oosten van Bodø. Ook de opvouwbare kajak van Kamphuis is inmiddels gevonden.

Signaal

Bodø ligt op ruim 1600 kilometer afstand van Vikeså, waar de getuige Kamphuis tien dagen later zou hebben gezien. Vanuit Vikeså kwam op 30 augustus ook korte tijd een signaal van de gsm van de vermiste Nederlander.

Het toestel heeft ongeveer 20 minuten aangestaan, waarna de simkaarten zijn verwijderd en er een Duitse kaart in het toestel is geplaatst. Het is niet bekend wie dat heeft gedaan.

Op dit moment zijn er al een aantal feiten bekend en die feiten zijn compleet tegenstrijdig.

Ancilla van de Leest

Dat maakt de situatie zo ingewikkeld, zei Ancilla van de Leest, goede vriendin van Kamphuis, in Pauw. "Op dit moment zijn er een aantal feiten bekend en die feiten zijn compleet tegenstrijdig. Wat moeten we daarmee?" Ook aan de getuigenis twijfelt Van de Leest. "Er zijn heel veel tips binnengekomen van mensen die zeggen hem te hebben gezien. Die kunnen nooit allemaal waar zijn. Het is aan de politie om dat uit te zoeken."

Verder vindt Van de Leest het niet raar dat de vermissing van Kamphuis zo in de media belicht wordt. "Arjen is niet zomaar iemand. Hij is iemand die op zeer hoog niveau bedrijven en overheden adviseert over it-beleid. Hij wordt zeer gerespecteerd."

Een ding weet Van de Leest zeker: Kamphuis zou niet zomaar niet meer terugkomen naar Nederland. "Hij had echt geen plan om daar te blijven. Hij maakte juist weer plannen hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl