FNV zet in op loonstijging met hoogste eis in 30 jaar
Vakbond FNV gaat de cao-onderhandelingen van volgend jaar in met een looneis van 5 procent. Het is de hoogste looneis in dertig jaar. De afgelopen jaren vroeg de vakbond gemiddeld tussen de 2,5 en 3,5 procent loonsverhoging.
De krapte, de economische groei, en achterblijvende lonen zijn redenen voor een forse eis, zegt Zakaria Boufangacha van de FNV.
Veel eisen, weinig resultaat
De vakbonden komen traditioneel op de dag voor Prinsjesdag met een looneis voor het komende cao-seizoen. Ieder jaar vragen ze een hoger loon, ook om de inflatie te compenseren. Hoewel er op basis van de cao-akkoorden van 2018 dit jaar wel meer loonstijging wordt verwacht, blijft het beeld dat de looneis niet gehaald wordt.
Het uiteindelijke resultaat van die looneisen is doorgaans een stuk lager. Afgelopen twee jaar was het ongenoegen hierover groter dan gebruikelijk. Niet alleen vakbonden, maar ook politici, De Nederlandsche Bank en economen pleitten voor loonstijgingen vanwege de langdurige economische groei.
Meer mensen mogen meeprofiteren van de economische groei, luidde ook de boodschap van premier Rutte in een toelichting op de Troonrede van vorig jaar.
De groep die het minst van die economische groei meepikt, heeft nu recht op relatief meer inkomen, zegt FNV. Daarom heeft de vakbond voor die groep ook nog een eis liggen van 100 euro bruto per maand. Mensen met een minimumloon of net daarboven zullen dan al snel een loonstijging krijgen van bijna 6,5 procent.
Doorgeslagen flexibilisering
Naast hogere lonen wil de vakbond ook dat er honderdduizenden flex-contracten omgezet worden naar een vast contract. De volgens FNV doorgeslagen flexibilisering, treft vooral jongeren onder de 35 jaar. Bijna de helft van die leeftijdsgroep heeft geen vast contract terwijl zij vaak hetzelfde werk verrichten als collega's in vaste dienst.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW gaat niet inhoudelijk in op de hoogte van de FNV-looneis en spreekt van een grappige maar verouderde traditie. "De lonen worden per sector bepaald, daar kun je geen centraal cijfer op plakken. Er zijn daarnaast meer variabelen belangrijk bij de bepaling van de hoogte van het loon, zoals de staat van de economie. Wat de lonen dus uiteindelijk worden, wachten we af per sector", aldus een woordvoerder.
Werkgeversorganisatie AWVN noemt de looneis achterhaald. De tijd dat een centrale looneis ook maar enige betekenis heeft aan de onderhandelingstafels, ligt ver achter ons, zegt AWVN.
Bovengemiddelde groei
Al tientallen jaren stijgen de inkomens in Nederland minder hard dan de economische groei. De lonen gaan vaak nauwelijks harder omhoog dan de inflatie, ook in periodes van economische groei.
Hoewel die trend zichtbaar is in meerdere landen, is de groei van de lonen in Nederland lager dan in andere landen met vergelijkbare economieën. Dit jaar groeit de economie naar verwachting met 2,8 procent.
NOS op 3 zocht eerder al uit hoe het kan dat je inkomen al 30 jaar nauwelijks stijgt: