Dalai lama ontmoet misbruikslachtoffers in Nederland
De dalai lama heeft morgen in Nederland een ontmoeting met slachtoffers van seksueel misbruik door boeddhistische leraren. Daarmee geeft hij gehoor aan het dringende beroep dat twaalf slachtoffers op hem deden. Voor zover bekend is het de eerste keer dat de dalai lama met misbruikslachtoffers om de tafel gaat.
"Zijne Heiligheid de dalai lama was bedroefd om te horen over het seksuele misbruik dat leerlingen hebben geleden door boeddhistische leraren", schrijft zijn secretaris Tseten Samdup Chhoekyapa in een mail aan Nederlandse slachtoffers.
De secretaris schrijft ook dat de dalai lama "constant zulk onverantwoordelijk en onethisch gedrag heeft afgekeurd". Ook heeft hij leerlingen eerder aangeraden om leraren te waarschuwen dat "zulk wangedrag intolerabel was en moest stoppen". Werkten die waarschuwingen niet, dan zouden studenten het gedrag publiek moeten maken en de "dader met naam en toenaam bekritiseren".
De slachtoffers krijgen morgenmiddag kort de tijd om hun uitgeschreven getuigenissen en een petitie aan te bieden. Drie van hen komen uit Nederland. De leraren over wie hun getuigenissen gaan, waren of zijn in meerdere landen actief. De petitie is sinds maandag zo'n 850 keer ondertekend.
Wetenschappers
De initiatiefnemers zijn blij dat ze morgen worden ontvangen door de dalai lama. "Ik vind het geweldig en ben erg blij dat de dalai lama dit toezegt", zegt Oane Bijlsma. "Uit zijn mail sprak ook echt zijn zorg. Over het misbruik door boeddhistische leraren zijn al lang vrij serieuze dingen bekend. We zijn benieuwd of en hoe de dalai lama ervoor kan zorgen dat hij die leraren niet steunt."
"Ik hoop dat we in grote lijnen kunnen bespreken wat er aan de hand was", zegt slachtoffer Cecile, die niet met haar achternaam in de media wil komen. "Ik had het al wel gemeld bij het bureau van de dalai lama, maar ik weet niet of dat ooit is aangekomen." Cecile zegt dat haar leraar haar tot drie keer toe seksueel heeft misbruikt.
'Zachtjes wegbewegen'
Bij eerdere beschuldigingen was het advies van een medewerker van de dalai lama om in dit soort kwesties niet te veel lawaai te maken. "Als we ons ongemakkelijk voelen bij een leraar, is het het beste om enige afstand te nemen. En het is ook goed om niet te scherp of verdelend met andere leerlingen te praten, maar zachtjes weg te bewegen."