Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Toch weer knielprotest in NFL

Ook dit seizoen zijn er NFL-spelers die protesteren tegen rassenongelijkheid in de VS. Voor de openingswedstrijd tegen Tennesee Titans knielden Kenny Stills en Albert Wilson van Miami Dolphins tijdens het volkslied. Een derde speler, Robert Quinn, stond met zijn vuist in de lucht.

Colin Kaepernick, die het protest twee jaar geleden begon, is er trots op dat de Dolphin-spelers zijn protest voortzetten. "Ze geven niet op, hoewel ze aangevallen en geïntimideerd werden", schreef hij op Twitter. "Ons verzet is geworteld in liefde."

Kaepernick ging twee seizoenen geleden in stil protest op zijn knie zitten tijdens het volkslied. Gevraagd naar zijn beweegredenen zei hij dat "ik niet trots kan zijn op de vlag van een land dat zwarte mensen onderdrukt".

Het protest verdeelde de VS. Kaepernick kreeg veel bijval, maar er waren ook veel fans die er schande van spraken, president Donald Trump voorop. Nadat zijn contract bij 49ers uit San Francisco werd ontbonden, lukte het Kaepernick niet om een nieuw team te vinden, al speelt hij sinds kort wel een hoofdrol in een Nike-campagne.

De Amerikaanse footballbond wilde in mei een einde maken aan alle protesten door spelers te dwingen te staan voor het volkslied. Wie daar bezwaar tegen had, mocht in de kleedkamer blijven. Het was aan de teams zelf om een straf te bepalen voor wie zich niet aan de regel hield.

Omdat de spelersbond protesteerde tegen de maatregel, is die nog niet van kracht. De NFL overlegt nog met de spelers over een oplossing.

Donald Trump herhaalde dit weekend nog eens zijn standpunt dat de NFL kijkers verliest door de acties. "Als de spelers trots gaan staan voor onze vlag en volkslied, zullen de kijkcijfers misschien weer toenemen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl