Knielende Patriots

NFL-spelers trotseren Trump: ruim 200 sporters protesteren tijdens volkslied

Ruim 200 NFL-spelers, volgens een telling van persbureau AP, hebben zondag bij American footballwedstrijden geprotesteerd. De spelers knielden of gingen zitten toen het volkslied werd gespeeld, in plaats van dat ze gingen staan met hun hart op het hart. Dat is gebruikelijk en wordt in de VS als gepast beschouwd. Het protest volgt op kritiek van president Trump op het, in zijn ogen, niet respecteren van The Star-Spangled Banner en de Amerikaanse vlag.

De afgelopen dagen ageerde Trump meerdere keren tegen spelers die wedstrijden aangrijpen om maatschappelijke misstanden aan de kaak te stellen. Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers begon daar vorig seizoen mee, uit onvrede over de manier waarop zwarte Amerikanen worden behandeld door de politie.

"De NFL-bazen zouden als iemand onze vlag veracht, moeten zeggen: haal die klootzak nu van het veld. Weg! Ontslagen", zei Trump op een bijeenkomst in Alabama.

Als Amerikanen kunnen we gelukkig vrij en openlijk over alles spreken.

Green Bay Packers

De NFL reageerde ongekend eendrachtig op de kritiek van Trump. Spelers, coaches en eigenaren namen afstand van de suggestie dat iemand moet worden ontslagen als hij zijn mening uit.

De eigenaren van veel NFL-teams, waaronder de New York Giants, de Miami Dolphins en de San Francisco 49ers, lieten weten dat hun spelers het recht hebben om voor hun overtuigingen uit te komen.

"Als Amerikanen kunnen we gelukkig vrij en openlijk over alles spreken", stelde de voorzitter van de Green Bay Packers. Zijn collega Robert Kraft van de New England Patriots, een Trump-aanhanger, zei dat hij "diep teleurgesteld was" over de opmerkingen van de president.

Knielende Jaguars

De protesten tegen de uitlatingen van Trump begonnen in Londen, waar de Jacksonville Jaguars tegen de Baltimore Ravens speelden. In totaal kozen ongeveer twintig leden van beide teams ervoor om tijdens het volkslied op een knie te gaan zitten. Anderen stonden gearmd op het veld, als teken dat ze niet te verdelen zijn.

De Seattle Seahawks kozen er zelfs voor om in de kleedkamer te blijven tijdens het volkslied, "vanwege het onrecht dat gekleurde mensen heeft getroffen in dit land". Hun tegenstanders, de Tennessee Titans, bleven ook in de kleedkamer, omdat het team geen stelling wilde innemen in het debat.

De Pittsburgh Steelers kozen er bij hun wedstrijd tegen de Chicago Bears eveneens voor om tijdens het volkslied in de kleedkamer te blijven, zodat de spelers geen kant hoefden te kiezen. "We respecteren het volkslied, maar willen onszelf uit deze situatie houden", zei coach Tomlin. "Niemand zou moeten kiezen."

Geen van de Steelers kwam het veld op voor het volkslied

Door Trumps ferme tweets over het gedrag van Colin Kaepernick lijkt dat protest nu te zijn veranderd in een algemene stellingname tegen de onverzoenlijkheid van de president zelf. Het aantal deelnemers aan de protestacties was dit weekend in ieder geval vele malen groter dan toen het nog over geweld tegen zwarte burgers ging.

Overigens heeft Trump het niet alleen aan de stok met American footballers: hij ruziet via Twitter ook met basketballer Stephen Curry, die niet meer welkom is op het Witte Huis om zijn NBA-kampioenschap te vieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl