Stephen Curry tijdens een persconferentie van Golden State Warriors
NOS SportAangepast

Trump blijft ruziën met sporters

Er lijkt nog geen einde te komen aan het gekibbel tussen president Trump en een groeiend aantal Amerikaanse sporters. NFL-teams wijzen Trumps suggestie om kritische spelers te ontslaan massaal van de hand en er is veel bijval voor basketbalspeler Stephen Curry, wiens uitnodiging om naar het Witte Huis te komen werd ingetrokken.

Het geruzie begon vrijdag toen Curry, de sterspeler van de Amerikaanse basketbalkampioen Golden State Warriors, op een persconferentie zei dat hij niet op bezoek wilde bij Trump. Het is traditie dat de kampioensteams van de vier grote Noord-Amerikaanse sporten - honkbal, basketbal, American football en ijshockey - een ontvangst krijgen op het Witte Huis.

Curry ruziet met Trump: er moet verandering komen

De 29-jarige Warrior, die zich al meermalen kritisch heeft uitgelaten over president Trump, liet onlangs weten dat hij niet stond te springen om een dergelijk bezoek. Dat schoot de president in het verkeerde keelgat.

"Een bezoek aan het Witte Huis zou een grote eer moeten zijn. Stephen Curry twijfelt, dus de uitnodiging is ingetrokken", aldus Trump via Twitter. In één ademtocht riep Trump clubeigenaren op om alle spelers te ontslaan die niet voldoende respect tonen voor Amerikaanse tradities.

Curry kreeg dit weekend tal van steunbetuigingen uit de sportwereld. "Ik werd zaterdag wakker met ontzettend veel berichten op mijn telefoon, maar ik had geen idee waarom."

"Onwerkelijk", reageerde Curry een dag later, bij de eerste seizoenstraining van Golden State Warriors. "Ik weet niet waarom hij mij specifiek noemt, maar ik vind het vreemd dat een wereldleider zoiets zegt."

Verklaring van Warriors

De vraag of de Warriors dit jaar naar het Witte Huis zouden gaan, hing al een paar maanden in de lucht, aangezien veel spelers en ook coach Steve Kerr zich de voorbije maanden vaak kritisch hadden uitgelaten over Trump.

Na het intrekken van de uitnodiging door de president ontving Curry steunbetuigingen van zowel zijn eigen club als andere sporters. Golden State Warriors reageerde met een korte verklaring. "Er is niets Amerikaanser dan vrijheid van meningsuiting. Zeker als het gaat om belangrijke zaken."

Volgens de Warriors besloot Trump de uitnodiging al in te trekken voordat de club met het Witte Huis kon overleggen over een mogelijk bezoek.

"Dat is jammer, want in februari komen we sowieso naar Washington. We zullen dan van de gelegenheid gebruikmaken om gelijkheid, diversiteit en begrip te vieren met iedereen die dat wil. Dat zijn ook waarden die passen bij onze organisatie."

Nietsnut

Curry waardeerde het zeer dat ook collega-basketballers, met name via sociale media, hun steun uitspraken. Zo noemde LeBron James Trump een "nietsnut" op Twitter.

"Steph Curry heeft al aangegeven dat hij niet zou gaan. Dus is er geen uitnodiging om in te trekken. Naar het Witte Huis gaan was een eer totdat jij (Trump, red.) kwam", aldus de drievoudig NBA-kampioen.

Curry: "Ik vind het heel moedig van hem dat hij zich zo uitspreekt. Iemand als LeBron heeft zo veel te verliezen. En niet alleen LeBron. We reageren nu namens een heleboel mensen."

"Het is niet mijn bedoeling om ons land te verdelen", aldus Curry. "We proberen iedereen bij elkaar te brengen om te spreken over liefde, saamhorigheid en gelijkheid."

Ook protest in NFL

De kritiek van Amerikaanse sporters op Trump kreeg dit weekend nog een extra dimensie. Voorafgaand aan het NFL-duel tussen de Baltimore Ravens en Jacksonville Jaguars op een uitverkocht Wembley knielden bijna alle spelers tijdens het Amerikaanse volkslied.

Knielen tijdens het volkslied is in Amerika uitgegroeid tot een daad van verzet. Vorig jaar knielde Colin Kaepernick, quarterback van de San Francisco 49ers, tijdens het spelen van het volkslied. Daarmee protesteerde hij tegen politiegeweld en discriminatie van zwarte Amerikanen. Kaepernick kreeg voor dit seizoen geen contract.

In zijn tirade jegens sporters verwees Trump ook expliciet naar Kaepernick. "Het is totaal respectloos tegenover onze traditie en alles waar we voor staan. Ze verpesten het spel", zei Trump, die betoogde dat spelers als Kaepernick direct moesten worden ontslagen door hun clubs. Trump suggereerde dat fans de wedstrijden zouden moeten boycotten en kritische spelers ontslagen moeten worden.

De spelers van Baltimore Ravens en Jacksonville Jaguars lieten op Wembley en masse blijken het beleid van Trump af te keuren. Tijdens het Amerikaanse volkslied knielden meerdere spelers uit protest.

Ik ben diep teleurgesteld door de opmerkingen van de president. Onze spelers geven om onze gemeenschap en hebben het recht om vreedzaam te protesteren.

Patriots-baas Robert Kraft

Meerdere eigenaren van NFL-teams lieten zich ook kritisch uit over de aanbevelingen van Trump. "Ik ben diep teleurgesteld door de opmerkingen van de president", zei Patriots-baas Robert Kraft. "Onze spelers geven om onze gemeenschap en hebben het recht om vreedzaam te protesteren."

"President Trumps opmerkingen zaaien verdeeldheid en zijn respectloos naar de hele NFL. Onze spelers hebben vrijheid van meningsuiting", schreven Buffalo Bills-eigenaren Terry en Kim Pegula.

De expliciete steun van de leiding van NFL-teams wordt bijzonder genoemd, omdat sommigen van hen miljoenen doneerden aan Trumps campagne. Ook ligt het bestuur van de teams vaak overhoop met spelers over regels en financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl