AFP

Opnieuw een rel rond Tesla-topman Elon Musk. Hij heeft een Britse duiker, die actief was bij de reddingsoperatie in de Thaise grot, weer uitgemaakt voor pedofiel. In een e-mail aan Buzzfeed schrijft hij dat de Amerikaanse website moet stoppen met het "verdedigen van kinderverkrachters".

Daarmee is een rel die in de kiem gesmoord leek, volledig opgelaaid. In juli maakte Musk de duiker, Vernon Unsworth, op Twitter namelijk al uit voor 'pedo'. Unsworth was betrokken bij de reddingsactie waarmee in juli twaalf jonge voetballers en hun coach werden bevrijd uit een Thaise grot.

Musk bood aan te helpen met het ontwikkelen van een mini-onderzeeër. De 63-jarige Unsworth noemde die suggestie een "pr-stunt" en zei dat de miljardair "zijn onderzeeër maar ergens in moest steken waar het pijn doet". Dat viel niet in goede aarde bij de topman van Tesla.

De inmiddels verwijderde reactie van Musk op de beschuldiging Twitter

"Weet je wat, doe geen moeite om de video te laten zien. We zullen er een maken van de mini-sub die het helemaal tot het einde van grot vijf haalt, geen probleem. Sorry pedo, je hebt er echt om gevraagd", schreef een gepikeerde Musk in de tweet. Volgens Musk maakte Unsworth geen deel uit van het reddingsteam. Betrokkenen laten aan Buzzfeed weten dat hij wél een belangrijke rol speelde.

De niet met feiten onderbouwde tweet leidde tot verontwaardigde reacties. Unsworth zei juridische stappen te overwegen. Een dag later werd de tweet verwijderd en een dag daarna bood Musk op Twitter zijn excuses aan.

"Zijn acties tegen mij rechtvaardigen mijn uitlatingen tegenover hem niet", schreef de ondernemer. "Daarom bied ik mijn excuses aan aan meneer Unsworth en de bedrijven die ik leid. Het is mijn fout en mijn fout alleen."

Daarmee leek de kou uit de lucht. Maar Musk liet zich vorige week dinsdag op Twitter opnieuw uit de tent lokken over de zaak. Een van zijn volgers beet hem toe dat zijn opmerking aan het adres van Unsworth volledig uit de lucht gegrepen was. Dat liet hij niet over zijn kant gaan.

"Vind je het niet vreemd dat hij me niet heeft aangeklaagd?", schreef Musk. "Hem werd gratis juridische bijstand aangeboden." Unsworth heeft via zijn advocaten laten weten dat Musk "wraakzuchtige" en "valse" leugens verspreidt.

De beer was helemaal los, toen Buzzfeed gisteren besloot een mailwisseling met Musk - die hij aanhief met 'off the record' - te publiceren. Daarin deed Musk er nog een schepje bovenop. "Ik stel voor dat je mensen belt die je kent in Thailand, onderzoekt wat er werkelijk aan de hand is en stopt met het verdedigen van kinderverkrachters, you fucking asshole."

Bewijs levert Musk niet, maar hij gaat desondanks stellig verder: "Hij (Unsworth, red.) is een oude, vrijgezelle witte man uit Engeland die dertig tot veertig jaar lang naar Thailand heeft gereisd of er heeft gewoond, vooral naar Pattaya Beach, totdat hij naar Chiang Rai verhuisde voor een kindbruid die toen rond de 12 jaar oud was", schrijft Musk. "I fucking hope he sues me", sluit hij af.

STER reclame