AFP

Tesla-topman Elon Musk heeft op Twitter uitgehaald naar een Britse duiker bij de reddingsoperatie in de Thaise grot afgelopen week. De duiker noemde Musks aanbod om hulp te bieden bij de operatie "een pr-stunt". Daarop maakte Musk hem op Twitter uit voor pedofiel.

Vorige week werden twaalf jonge Thaise voetballers en hun coach gered uit een grot in Thailand, nadat ze daar meer dan twee weken hadden vastgezeten. Musk bood zijn hulp aan bij de reddingsoperatie. Hij vroeg zijn ingenieurs te onderzoeken of ze een mini-onderzeeër konden bouwen die mogelijk bij de reddingsactie kon worden gebruikt. De plannen van Musk werden massaal opgepikt door de media.

Kritiek op Musk

De Turkse schrijfster en wetenschapper Zeynep Tufekci schreef een kritisch artikel in The New York Times over Musks plannen. "Musks verlangen om te helpen was prijzenswaardig, maar toen het hoofd van de reddingsoperatie verklaarde dat zijn plannen praktisch onuitvoerbaar waren, reageerde Musk geïrriteerd", schrijft Tufekci.

Op Twitter verwees ze naar haar artikel. In de tweet citeert ze Unsworth, het brein achter de reddingsoperatie, die Musks plannen "een pr-stunt" noemde. "Dat was het meest beleefde wat hij zei", voegde Tufekci eraan toe.

De tweet van Zeynep Tufekci Twitter

Daarop reageerde Musk in een inmiddels verwijderde tweet. Hij zei een video te zullen maken waaruit blijkt dat zijn plannen succesvol zouden zijn geweest. "Weet je wat, doe geen moeite om de video te laten zien. We zullen een mini-sub maken die het helemaal tot het einde van grot vijf haalt, geen probleem. Sorry pedo, je hebt er echt om gevraagd."

Toen iemand hem op de tweet aansprak, zei Musk: "Ik wed om een dollar dat het waar is." Daarop barstte een stroom van verontwaardigde reacties los. Later op de dag werd de tweet van Musk verwijderd.

De inmiddels verwijderde reactie van Musk op de beschuldiging Twitter

Volgens Unsworth had Musks voorstel "geen enkele kans van slagen", zo zei hij in een interview. "Hij had geen idee van hoe de doorgang van de grot eruit zag."

De 63-jarige Unsworth overweegt nu gerechtelijke stappen tegen de Tesla-topman. Tegen The Guardian zegt hij "verwonderd en zeer boos" te zijn om de uitlatingen van Musk.

STER reclame