Goede afloop na spannende weken: jongens en coach bevrijd uit Thaise grot

time icon Aangepast
Reuters

Reddingsdiensten in Thailand hebben alle jongens én hun coach uit de grot in Noord-Thailand gehaald. De twaalf voetballers en de coach kwamen twee weken geleden vast te zitten in de grot, toen deze door zware regenval deels onder water liep.

In drie dagen tijd is iedereen uit de grot gehaald. Zondag en maandag werden al acht jongens gered. Vandaag zijn ook de anderen uit de grot gehaald. De reddingsoperatie begon vanochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd.

michael safi
@safimichael
Cheers, applause, relief at the volunteer site #ThamLuangCave
10 maanden geleden

Bij de reddingsactie van vandaag zijn negentien duikers ingezet. Ook een arts en drie leden van de Thaise elite-eenheid van het leger waren gedurende de hele reddingsactie bij het voetbalteam. Ook zij zijn eruit.

Het uit de grot halen van de eerste drie jongens vandaag ging snel. De laatste jongen en de coach lieten veel langer op zich wachten. "We weten dat de eerste drie nog een tijd zijn behandeld in een veldhospitaal bij de grot", zegt correspondent Marieke de Vries. "Hun toestand was in het begin nog niet stabiel genoeg om ze te vervoeren."

Herstel

Uit de grot werden de afgelopen twee dagen al acht andere jongens gered. Met hen gaat het naar omstandigheden goed. Gevreesd werd voor besmettelijke infecties, maar ze hebben geen koorts, een van de bijverschijnselen. Ook hebben de jongens geen problemen met hun zicht, na het verblijf van twee weken in de donkere grot. De jongens moeten zeker een week in het ziekenhuis blijven. Als ze geen infectie blijken te hebben, mag de familie bij ze op de kamer. Nu mogen de familieleden de jongens alleen achter glas zien.

In Chiang Rai, de plek waar het ziekenhuis zich bevindt, is het gevoel van opluchting overduidelijk aanwezig. Aanwezigen bij het ziekenhuis applaudisseerden en juichten toen de laatste ambulance aan kwam rijden, is te zien op video's op social media.

Matt Rivers
@MattRiversCNN
SOUND ON: Neighbors gather to watch and cheer as the 13th and final ambulance arrives at the hospital, this one carrying the coach. He joins all 12 kids already here. What a remarkable and unlikely journey. Here’s hoping for a swift recovery.
10 maanden geleden

Het voetbalteam kwam meer dan twee weken geleden vast te zitten toen de grot door zware regenval deels onder water liep. Bij de reddingsactie kwam vrijdag een duiker om het leven.

Dit is de route die de jongens en hun coach moesten afleggen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

STER Reclame