Onderzoek op Amsterdam Centraal na de aanslag van Jawed S. ANP

Terreurverdachte Jawed S. hield er rekening mee dat hij bij zijn aanslag op Amsterdam CS zou omkomen. "Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden", zegt zijn advocaat Simon van der Woude.

Reden voor de aanslag was volgens Van der Woude dat S. zich diep beledigd voelde door Geert Wilders vanwege een video met cartoons van de profeet Mohammed en de cartoonwedstrijd die de PVV-leider wilde organiseren. "Ik denk dat het gaat om een video uit 2015, maar over de feiten heeft mijn cliënt weinig gezegd", zegt de advocaat.

Motief

De 19-jarige Afghaan lijkt niet te hebben geweten dat Wilders de cartoonwedstrijd een dag voor de aanslag al had afgeblazen. Hij heeft de rechter-commissaris gevraagd waarom Wilders in Nederland de toestemming en mogelijkheid had gekregen om de profeet Mohammed te beledigen. "Kennelijk ligt hier het motief voor zijn handelen, dat gericht lijkt te zijn geweest tegen twee willekeurige bezoekers van Amsterdam CS", zegt Van der Woude.

Verklaring slachtoffers

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zei in RTL Late Night met Twan Huys dat de twee Amerikaanse slachtoffers herstellende zijn. Zij werden door S. neergestoken en raakten zwaargewond.

Ook zei Hoekstra dat de twee woensdag via de ambassade een verklaring afleggen. "Zij willen hun waardering uitspreken voor de steun die zij de laatste dagen hebben gekregen van heel veel Nederlanders."

STER reclame