ANP
NOS NieuwsAangepast

Verdachte Amsterdam CS kwam naar Nederland om beledigingen islam

De Afghaan die vrijdag twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal was speciaal naar Nederland gereisd om een aanslag te plegen, omdat hij vindt dat de profeet Mohammed, de Koran en de islam hier veelvuldig worden beledigd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

In verklaringen die de 19-jarige verdachte, Jawed S., heeft afgelegd, noemde hij in dat verband ook PVV-leider Wilders. Hij zei niets over de cartoonwedstrijd die de politicus wilde organiseren.

Bekijk hier de verklaring van de woordvoerder:

OM: verdachte Amsterdam CS noemde Wilders in verklaring

S. heeft een Duitse verblijfsvergunning. Hij kwam vrijdag aan het einde van de ochtend met een internationale trein vanuit Duitsland naar Amsterdam. Daar stak hij niet veel later op het station twee mannen van 38 neer. Hij wist naar eigen zeggen niet dat zij Amerikaanse toeristen waren.

De man werd vervolgens neergeschoten door de politie. Hij wordt aan zijn verwondingen behandeld in het ziekenhuis, waar hij vandaag werd voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Aalbersberg: man in vizier agenten station

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg zei in het tv-programma Pauw dat de man op het station al snel door een agent werd opgemerkt die speciaal is opgeleid om afwijkend gedrag te signaleren, een zogenoemde spotter. Jawed S. viel op omdat hij doelloos rondliep.

De spotter heeft vervolgens collega's erbij geroepen. Net voordat de agenten de man aan wilden spreken, stak hij met een mes een van zijn slachtoffers in de rug. In de negen seconden daarna stak S. de andere Amerikaan neer, voordat hij in zijn heup werd geschoten. Aalbersberg is ervan overtuigd dat de man nog meer slachtoffers wilde maken, maar dat dat is voorkomen door het snelle handelen van de agenten.

De dader had volgens Aalbersberg twee grote messen bij zich. Een zat in zijn tas, de andere gebruikte hij bij de steekpartij.

Wilders

Wilders heeft via Twitter gereageerd op de verklaringen van S. Hij zegt niets over het feit dat de verdachte in de verhoren zijn naam heeft genoemd. In zijn reactie stelt hij wel dat "moslimterroristen islamkritiek beantwoorden met geweld".

De twee Amerikaanse slachtoffers van de aanslag, liggen ook nog in het ziekenhuis. Zij zijn zwaargewond, maar wel aanspreekbaar. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo heeft contact gehad met minister Blok en hem bedankt voor het snelle optreden van de politie.

De rechter-commissaris heeft besloten dat S. nog zeker twee weken blijft vastzitten. Hij wordt psychologisch en psychiatrisch onderzocht. Over veertien dagen beslist de raadkamer van de rechtbank of het voorarrest nog een keer wordt verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl