Een deel van Amsterdam Centraal was vrijdag afgesloten ANP

Jawed S., de Afghaan die vrijdag twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal, blijft nog zeker twee weken vastzitten. De 19-jarige verdachte werd na de aanslag neergeschoten en ligt nog steeds in het ziekenhuis. Daar werd hij vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Die oordeelde dat het voorarrest wordt verlengd vanwege het lopende onderzoek en omdat het gevaar bestaat dat S. op de vlucht slaat of nog een keer een misdaad begaat.

Over twee weken beslist de raadkamer van de rechtbank of het voorarrest in afwachting van de rechtszaak nog een keer wordt verlengd. S. mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.

Asielaanvraag in Duitsland

S. stak vrijdag op het station in op twee Amerikanen. De Afghaan woonde in Duitsland. Hij vroeg daar drie jaar geleden asiel aan, zegt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de NOS.

Zijn asielprocedure is nooit volledig afgerond. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat hij niet in beeld was bij de Duitse federale politie.

Vandaag voorgeleid

Het Duitse persbureau DPA meldde gisteren dat S. in de deelstaat Rijnland-Palts woonde, in het westen van Duitsland. Hij stond niet bekend als islamitische extremist en zou een onopvallend leven hebben geleid.

Op verzoek van Nederland heeft de Duitse politie het huis van de verdachte doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers, zaken zoals laptops, usb-sticks of smartphones, in beslag genomen.

STER reclame