Hollandse Hoogte

De twee zwaargewonde slachtoffers van de aanslag gisteren op Amsterdam Centraal Station zijn toeristen uit de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Nederland bekendgemaakt.

Een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning stak gisteren in een tunnel op de twee mannen in, die bij de informatiebalie stonden. De politie houdt er ernstig rekening mee dat de man, die door de politie werd neergeschoten, een terroristisch motief had.

"We hebben een ernstige indicatie dat het die kant opgaat, daarom hebben we het gemeld, maar we sluiten andere zaken niet uit", zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie. Voordat het verhoor is afgelopen, dat vanwege de "ernst van de zaak" nog lang kan gaan duren, wil hij weinig ingaan op specifieke details. Wel is de politie er tamelijk zeker van dat het ging om een willekeurige aanval, de dader had het dus niet specifiek gemunt op Amerikanen.

'Gerichte aanslag'

Een ooggetuige, die een veel verspreide foto maakte van het incident, spreekt tegen De Telegraaf van "een gerichte aanslag". Hij wil de NOS niet vertellen waarom hij dat denkt, omdat hij met De Telegraaf heeft afgesproken zijn verhaal alleen met hen te delen.

De ondernemer zegt dat hij met zijn camera in de hand door het Centraal Station liep, toen hij een kleine groep mensen als "een zwerm spreeuwen" zag wegstuiven. "Sommigen sprongen over hekjes. Ik hoorde geschreeuw. We draaiden ons om en zagen één man die was blijven staan. Twee agenten stonden bij hem met getrokken pistolen. Ze schreeuwden iets en het leek alsof de donkere man op wie de wapens gericht waren, naar zijn zak greep. Toen klonk een schot. Het duurde allemaal slechts enkele seconden."

ANP

Hij zegt tegen de krant niet of hij de dader heeft zien steken. Toch is hij vrij stellig over het motief. "Dit was geen tasjesdief, ruziemaker of verwarde man. Het was een aanslag."

Het politieoptreden noemt hij "koel en professioneel". "Ze waren razendsnel ter plaatse. Het was erg bijzonder om te zien. De agenten hadden de situatie volledig onder controle."

Aanspreekbaar

De politie bevestigt dat de twee slachtoffers Amerikanen zijn. Ze liggen nog in het ziekenhuis en zijn aanspreekbaar. Ook de verdachte ligt nog in het ziekenhuis en wordt met behulp van een tolk verhoord.

In een verklaring schrijft de ambassadeur Pete Hoekstra dat de mannen in Nederland op bezoek waren. De ambassade heeft contact met de slachtoffers en hun families, schrijft hij.

De Amerikaanse ambassade werkt samen met de Nederlandse autoriteiten om vast te stellen wat er precies is gebeurd. Hoekstra bedankt de hulpdiensten voor hun effectieve en moedige optreden.

De aanslag vond plaats in dit gedeelte van de Westtunnel NS International

Gisteren verspreidde de Amerikaanse ambassade al een veiligheidswaarschuwing naar aanleiding van de aanslag. Amerikanen kregen onder meer het advies om het nieuws in de gaten te houden, hun persoonlijke veiligheidsmaatregelen te nemen en eventueel vrienden en familie te laten weten dat ze ongedeerd zijn. Het is niet duidelijk of de ambassade toen al wist dat de slachtoffers uit de VS komen.

Bekijk hieronder beelden van kort na het incident:

Politie schiet dader neer van aanslag op Amsterdam CS

STER reclame