Een deel van Amsterdam Centraal was vrijdag afgesloten ANP

Jawed S., de Afghaan die vrijdag twee Amerikaanse mannen op station Amsterdam Centraal neerstak, was niet bekend bij de autoriteiten in Duitsland.

Dit meldt het Duitse persbureau DPA. De 19-jarige S. had een Duitse verblijfsvergunning.

Volgens informatie van DPA leefde de man in de deelstaat Rijnland-Palts, in het westen van Duitsland. Hij stond niet bekend als islamitische extremist en leefde volgens de eerste informatie een onopvallend leven.

Eerder werd al bekend dat de Duitse politie op verzoek van Nederland zijn woning heeft doorzocht. Daarbij werden gegevensdragers meegenomen.

De verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Hij zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Aanspreekbaar

S. stak vrijdag twee Amerikanen neer bij een informatiebalie op het station. Volgens de politie had de man daarbij een terroristisch motief.

De twee waren willekeurige slachtoffers. Ze liggen in het ziekenhuis, maar zijn aanspreekbaar. Onduidelijk is waarom S. de aanslag pleegde in Amsterdam.

In Amsterdam is het overigens gewoon veilig op dit moment, zei burgemeester Femke Halsema gisteren:

'Er is gevaar, maar het leven in Amsterdam is ook veilig'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag opgeroepen de privacy van de slachtoffers te respecteren.

"We vragen alle partijen om de privacy van de slachtoffers en hun families te respecteren in deze moeilijke tijd", staat in een verklaring. De VS zegt "indien nodig klaar te staan" om Nederland te helpen bij het onderzoek.

STER reclame