NOS NieuwsAangepast

Politie: verdachte aanslag Amsterdam CS had terroristisch motief

De 19-jarige Afghaan die gisteren op twee mannen instak op Amsterdam Centraal Station had een terroristisch motief. Dat blijkt volgens de politie uit de eerste verklaringen die de verdachte, Jawed S., heeft afgelegd.

De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De twee mannen uit de Verenigde Staten die gistermiddag zwaargewond raakten bij de aanslag op het Centraal Station in Amsterdam waren willekeurige slachtoffers. De twee liggen nog in het ziekenhuis, maar zijn aanspreekbaar.

S. heeft een Duitse verblijfsvergunning. Waarom hij de aanslag pleegde in Amsterdam, is niet duidelijk. Het lijkt er niet op dat hij het specifiek op Amerikanen had gemunt, zegt burgemeester Halsema.

Halsema legt uit waarom er geen extra veiligheidsmaatregelen worden genomen:

'Er is gevaar, maar het leven in Amsterdam is ook veilig'

De Amerikanen stonden te wachten voor een informatiebalie toen de Afghaan plotseling op hen instak. Volgens de politie deed de man dat met een "heel groot mes". Binnen enkele seconden was de politie ter plaatse en schoot de man neer.

Volgens de politie hadden de slachtoffers net zo goed andere mensen kunnen zijn:

'We hebben niet het idee dat hij op zoek was naar Amerikanen'

De Duitse politie heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie het huis van S. in Duitsland doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers, zaken als computers, usb-sticks of smartphones, in beslag genomen. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De gemeente Amsterdam, het OM en de politie nemen geen extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslag. "Het kordate optreden van de politie van gisteren laat zien dat Amsterdam voorbereid is op dit soort incidenten", staat in een verklaring.

Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven.

Premier Rutte

Premier Rutte is in een Facebookbericht ook lovend over het optreden van de politie en NS-personeel. "Deze laffe daad laat zien hoe belangrijk het is dat we alert zijn en blijven", schrijft hij.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), spreekt van "een verwerpelijke daad, die helaas past in het huidige dreigingsbeeld". Het dreigingsniveau wordt niet verhoogd.

Burgemeester Halsema benadrukt dat het nog steeds veilig is in Amsterdam. "Wij kunnen omgaan met dit gevaar." Ze noemt het afschuwelijk wat de Amerikanen overkomen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl