De brand in het verzorgingstehuis in Breukelen woedde eind juli ANP

Goedemorgen! De zomervakantie voor het kabinet is voorbij en in Leeuwarden lopen reuzen door de stad.

In het westen breekt al vrij snel de zon door. In het oosten van het land gebeurt dat pas in de middag. Het wordt 21 tot 23 graden. In het weekend laat de zon zich wat minder vaak zien. Wel blijft het grotendeels droog.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor het kabinet is de zomervakantie weer voorbij: de ministerraad komt vandaag weer bijeen en premier Rutte geeft zijn wekelijkse persconferentie.
  • Bewoners van seniorencomplex 't Heycop in Breukelen mogen weer naar huis. De 120 ouderen moesten op 30 juli hun huis uit na een brand.
  • In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad wandelen de reuzen van Royal de Luxe door de stad. De metershoge marionetten zijn gemaakt in Frankrijk.
  • En studenten van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoeken dit weekend op festival Lowlands of je een vreemde taal beter spreekt wanneer je drank op hebt.

Wat heb je gemist?

Een vliegtuig van de Duitse maatschappij Condor heeft na een bommelding een noodlanding gemaakt op het Griekse eiland Kreta. Het toestel was onderweg van de Egyptische vakantiebestemming Hurghada naar Düsseldorf.

Volgens de Duitse krant Bild vond een passagier een briefje met daarop het woord 'bom' op het toilet. Het toestel vloog vervolgens, begeleid door Griekse gevechtsvliegtuigen, naar de dichtstbijzijnde luchthaven: Chania op Kreta.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Op 18 november 1946 stortte een Amerikaans militair transportvliegtuig in een hevige sneeuwstorm neer in de Alpen in West-Zwitserland. De inzittenden kwamen veilig beneden, maar het wrak van het vliegtuig werd bedolven onder sneeuw en ijs en nooit teruggevonden. Tot deze zomer, toen het toestel ineens deels tevoorschijn kwam.

De wrakstukken zijn een attractie, veel toeristen komen in de gletsjer kijken om het vliegtuig te zien. Ook archeologen zijn blij met de vondst.

Het verhaal over de crash blijft luchtvaartdeskundige Peter Brotschi verbazen, zegt hij tegen de Zwitserse omroep SRF. "Dat een vliegtuig met een snelheid van 280 kilometer per uur neerstort op een gletsjer zonder slachtoffers en nauwelijks schade. Dit is een van de meest onwaarschijnlijke verhalen uit de geschiedenis van de internationale luchtvaart."

Fijne dag!

STER reclame