De brandweer ontruimt een van de appartementen in Breukelen Inter Visual Studio | Sem van der Wal

In Breukelen heeft vanavond brand gewoed op de eerste verdieping van een zorgcentrum. Het gaat om een complex van zes verdiepingen met aanleunwoningen, waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zijn meer dan honderd woningen ontruimd.

Twaalf bewoners zijn naar een ziekenhuis in Utrecht gebracht. Zij hadden onder meer ademhalingsproblemen en brandwonden. Anderen zijn ter plaatse nagekeken door de hulpdiensten, omdat ze rook hadden ingeademd.

De brand brak rond 21.00 uur uit en was nog geen uur later onder controle. Een appartement brandde volledig uit. De schade aan de overige woningen is nog onduidelijk. Een deel van de appartementen is laat in de avond weer vrijgegeven, maar bewoners van 114 woningen mogen vannacht niet terug.

Hulpverleners, ook van het zorgcentrum zelf, en omstanders hebben waar nodig geholpen met de evacuatie. Zo'n vijftig bewoners zijn ondergebracht in de nabijgelegen school Broklede en de Nyenrode Business Universiteit. De rest overnacht bij familie en kennissen.

De brandweer heeft voor het blussen gebruikgemaakt van water uit het Amsterdam-Rijnkanaal. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het onderzoek daarnaar zal bij daglicht plaatsvinden.

STER reclame