Femke Heemskerk juicht na de finale van de 100 meter vrije slag

'Dolblije' Heemskerk verovert EK-zilver op koningsnummer

Femke Heemskerk heeft op mooie wijze de zilveren medaille veroverd op de 100 meter vrije slag bij de EK zwemmen. In Glasgow moest ze alleen de Zweedse Sarah Sjöström (52,93) voor zich dulden, die voor de vierde EK op rij het goud won op het koningsnummer.

De 30-jarige Heemskerk was van de acht finalisten het langzaamste weg. Ze keerde desondanks als tweede. De Française Charlotte Bonnet viel vervolgens haar tweede plaats nog wel aan, maar Heemskerk hield knap stand.

Ze tikte aan na 53,23, was daarmee ook nog ruim 0,10 sneller dan in de halve finales en noteerde haar beste tijd dit seizoen op de 100 meter vrije slag. Het brons ging naar Bonnet in 53,35.

Heemskerk, die in 2014 zilver en in 2016 brons pakte op deze afstand, veroverde vrijdag het zilver met de estafettevrouwen op de 4x100 meter en pakte maandag op de 200 meter vrije slag ook al de zilveren medaille. Toen ging het goud naar Bonnet.

"Ik ben zo blij. Ik ben zo blij", vertelde Heemskerk na haar race. "Echt fantastisch! Ik heb gewoon zilver op de 100 meter vrij en ik zwem mijn beste tijd van het seizoen. Het ging zo goed vandaag. Het was echt gaaf. Ik ben zo blij!"

Kromowidjojo naar finale 50 vlinder

Ranomi Kromowidjojo plaatste zich in Glasgow voor de finale van de 50 meter vlinderslag. Met 25,95 was de 27-jarige zwemster, die vorig jaar zilver pakte op de WK, goed voor de vijfde tijd.

Kromowidjojo finalist op 50 meter vlinder

Kromowidjojo liet voor deze afstand de 100 meter vrije slag op dinsdag schieten en dat lijkt dus een goede keuze te zijn geweest. Volgens bondscoach Marcel Wouda was haar afwezigheid weloverwogen en een kwestie van kansberekening. De medaillekansen van 'Kromo' op andere afstanden werd groter geacht.

Kim Busch redde het niet. Haar 26,42 was 0,21 te langzaam om donderdag de finale te mogen zwemmen.

Geen finale voor Vermeulen

Tessa Vermeulen kon in de halve finales van de 200 meter rugslag niet voor een verrassing zorgen. Met 2.13,32 zwom ze de twaalfde tijd.

Daarmee kwam ze meer dan anderhalve seconde tekort voor een plaats in de finale.

Toch EK-goud voor Hosszú

Katinka Hosszú veroverde de Europese titel op de 200 meter wisselslag. De Hongaarse topzwemster had pas één nummer gezwommen in Glasgow: ze werd vierde op de 100 meter rugslag.

Katinka Hosszú met haar gouden EK-medaille

Opnieuw bleek dat ze wedstrijdritme mist. Waar ze in het verleden haar races ondanks een overvol toernooiprogramma met overmacht won, moest ze nu vol aan de bak om op het podium te belanden.

Hosszú leidde halverwege (na vlinder-en rugslag), maar na de schoolslag moest ze een drietal concurrentes voor zich dulden. Ze haalde die met een sterk eindschot allemaal in en met 2.10,17 bleef ze de Italiaanse Ilaria Cusinato (2.10,25) maar net voor.

De 29-jarige Hosszú veroverde haar 39ste gouden medaille op een groot toernooi.