ANP

Nederland heeft de Europese titel op de 4x100 meter gemengde estafette niet kunnen prolongeren. Bij de EK in Glasgow veroverden Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo wel de zilveren medaille in 3.23,97.

Voor Heemskerk was het de tweede zilveren medaille van de dag. Ze zwom eerder op de avond de tweede tijd in de finale van de 100 meter vrije slag.

Een uur later was er dus opnieuw zilver voor Heemskerk. Na het zwemmen van Korstanje en Pijnenburg lag Oranje op de vijfde plaats, twee seconden van het podium. Heemskerk haalde in haar race de teams van Hongarije en Italië in.

Kromowidjojo passeerde vervolgens de slotzwemster van de Russen. Frankrijk was superieur en veroverde het goud met een voorsprong van 1,90 op Nederland.

Spannende finale

"Frankrijk zwom zo goed", vertelde Heemskerk na de finale. "Wij hebben het echt goed gedaan. Fantastisch." Daar was Kromowidjojo het helemaal mee eens. "Hier heb ik de 100 meter vrij voor afgezegd. Moeilijke keuze, maar ik ben dus extra blij met deze medaille."

Korstanje en Pijnenburg vonden het vooral heel spannend. "Mijn eerste medaille, ik heb er zo van genoten", aldus Pijnenburg. "Echt vet om die finale te zwemmen. Ik moet mezelf echt even knijpen op het podium zo."

STER reclame