ANP

Ties Elzerman heeft bij de EK zwemmen in Glasgow niet voor een verrassing kunnen zorgen in de finale van de 50 meter schoolslag. De EK-debutant kende een matige start, kon die niet meer goedmaken en tikte in 27,24 als zesde aan.

Adam Peaty veroverde, zoals verwacht, het goud. De Brit troefde met 26,09 de Italiaan Fabio Scozzoli ruimschoots af (26,79).

De 23-jarige Peaty veroverde zijn tweede titel van deze EK (na de 100 meter schoolslag waarop hij een wereldrecord zwom) en zijn tiende in totaal.

"Het was de eerste keer dat ik in de finale stond", vertelde Elzerman na de race. "Nu ik het water uitkom, vind ik het wel balen, want ik dacht dat er meer in zat. Ik maakte toch wat foutjes en ik heb te gehaast gezwommen. Toch heb ik er echt van genoten."

Puts naar finale 50 vrij

Jesse Puts bereikte de finale van de 50 meter vrije slag bij de EK zwemmen. De 24-jarige Puts tikte als vijfde aan in zijn halve finale (22,02) en ging uiteindelijk als zevende naar de eindstrijd in Glasgow.

Puts, die in 2016 verrassend de wereldtitel pakte op de kortebaan, was toch niet echt tevreden na zijn race. "Het liep niet goed, ik had stiekem toch best wel last van zenuwen. Ik wil hier gewoon laten zien dat ik in vorm ben, na een slecht jaar in 2017."

"Toch maakt het me ook niet uit dat deze race niet goed was, want morgen in de finale kan ik dat herkansen. Ik ga gewoon superhard beuken en ik hoop een goede race neer te zetten. Misschien zelfs wel een persoonlijk record. Het is toch een finale."

Net geen finale voor Verlinden

Joeri Verlinden en Mathys Goosen wisten de finale van de 100 meter vlinderslag niet te halen. Vooral voor Verlinden was het zuur, want hij eindigde met 52,16 als negende en viel dus net af.

Verlinden: finale was wel echt tof geweest

Verlinden, die Nederlands recordhouder is, was in de halve finales bovendien een stuk sneller dan eerder op de dag, want in de series zwom hij nog 52,68. "De finale was wel heel tof geweest. Twee jaar geleden werd ik gediskwalificeerd in de series, dus ik heb een stijgende lijn te pakken."

Goosen zwom de veertiende tijd (52,58) en was daarmee 0,10 langzamer dan in de series.

EK-goud voor razendsnelle Romantsjoek en Rylov

Mychailo Romantsjoek veroverde goud op de 800 meter vrije slag. De 22-jarige Oekraïner nam na 450 meter de koppositie over van de Noor Henrik Christiansen en zwom onbedreigd naar zijn tweede internationale titel.

Romantsjoek won vrijdag zijn eerste EK-goud door superieur de 400 meter vrije slag te winnen. De Italiaan Gregorio Paltrinieri bleef de Duitser Florian Wellbrock, die eerder verrassend de titel op de 1.500 meter had veroverd, nipt voor en pakte het zilver.

Net als Romantsjoek vrijdag deed, mocht Jevgeni Rylov in Glasgow ook voor het eerst in zijn loopbaan op de hoogste trede van een podium staan.

De Russische zwemmer had op de 200 meter rugslag van start tot finish de leiding in handen en toen hij aantikte, bleek zijn winnende 1.53,36 goed voor een Europees record.

STER reclame