NOS Sport

Wouda trekt harde conclusie: 'Kromo' geen medaillekandidaat op 100 vrij

Wouda: 'Ranomi kan zich niet mengen in strijd op 100 vrij'

Ranomi Kromowidjojo behoort momenteel op de 100 meter vrij niet meer tot de kandidaten voor een medaille. Dat is de harde conclusie die bondscoach Marcel Wouda na vier dagen zwemmen op de EK heeft getrokken en dus besloot hij in overleg met 'Kromo' dat terugtrekken voor het koningsnummer, dat dinsdag op het programma stond, de beste optie was.

Toen een half uur voor de start bleek dat Kromowidjojo niet zou deelnemen aan de 100 meter vrije slag, werd er gevreesd voor fysieke klachten. Er werd gemeld dat de zwembond met een verklaring zou komen.

Die kwam zo'n twee uur later uit de mond van de bondscoach, die meende dat het een kwestie van kansberekening was. "Als je kijkt naar de performances die hier neergezet zijn, dan denken we met zijn allen dat Ranomi zich in die 100 vrij-strijd niet kan mengen", zei Wouda.

"Ze wil zelf heel graag de strijd aangaan. Maar nee, we hebben met zijn allen gezeten en besloten ons op de 50 meter vlinderslag en de estafette te richten. Om daar de kansen te maximaliseren."

Terugtrekken voor het koningsnummer omdat de concurrentie simpelweg te snel is en je richten op de minder aansprekende disciplines, dat is nogal wat voor de olympisch kampioene van 2012. "Als je kijkt naar de tijden die hier gezwommen zijn, dan kom je tot een heel mooie optelsom", aldus Wouda.

"Bonnet, Sjöström en Blume, die staan echt wel een trede hoger op dit moment. Dat is de harde constatering. En daar moeten we mee aan de slag. En voor de korte termijn betekent dat gewoon: waar liggen je kansen en hoe kun je die optimaliseren?"

Ranomi Kromowidjojo

Aan de vooravond van de EK was Wouda nog vol vertrouwen. "Ze verkeert in haar beste vorm van dit seizoen", zei de bondscoach eind vorige week. Maar hoe kunnen de prestaties van Kromowidjojo, die eerder derde werd op de 50 vrij, dan toch zo tegenvallen?

"Dat is ook voor ons een goede vraag. En daar gaan we natuurlijk over nadenken, maar we zitten nog middenin het toernooi", aldus Wouda. "Dus wij richten ons echt op het nu, op de volgende race. We gaan kijken of we met alle data en kennis die we hebben haar toch nog een stapje hoger kunnen krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl