Ranomi Kromowidjojo in het zwembad bij de EK in Glasgow
NOS Sport

Kromowidjojo vecht voor plekje in estafette: 'Femke of ik, nu is het aan de coaches'

De Nederlandse gemengde estafetteploeg heeft zich als beste geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag bij de EK zwemmen in Glasgow.

Met 3.45,34 waren Maaike de Waard (rug 1.01,08), Arno Kamminga (school, 59,06), Joeri Verlinden (vlinder, 51,78) en Ranomi Kromowidjojo (vrij, 53,42) ruim sneller dan de Duitse en de Russische ploeg.

Favoriet Groot-Brittannië, met Adam Peaty als schoolslagzwemmer, was ruim twee seconden langzamer dan de Nederlandse ploeg. De finale is vanavond om 19.22 uur.

Kromowidjojo hoopt op plek in finale

Bij de Olympische Spelen in Tokio in 2020 zal de wisselslagestafette voor het eerst een olympisch onderdeel zijn. En dus nemen de zwemmers het onderdeel steeds serieuzer.

Ranomi Kromowidjojo wist zich in het verleden altijd verzekerd van een plek in de finale-opstelling, maar dat is niet meer zo. Op dit moment lijkt Femke Heemskerk sneller, maar die zwemt vanavond ook nog de 200 meter vrije slag.

Kromowidjojo: 'Het is aan de coaches of ik zwem of Femke zwemt'

En dus zette Kromowidjojo in de ochtendsessie alles op alles om de coaches te overtuigen. "Ik wist dat mogelijk Femke erin komt vanavond. Nu is het aan de coaches om te bepalen wie vanavond de borstcrawl zwemt. Ik hoop dat ik erin zit natuurlijk."

Kira Toussaint blaast uit na de 50 meter rugslag bij de EK in Glasgow

Kort daarvoor plaatsten Kira Toussaint en Tessa Vermeulen zich voor de halve finales op de 100 meter rugslag. Toussaint schaarde zich met een tijd van 1.00,12 als 6de onder de laatste zestien, Vermeulen liet met 1.00,79 de 15de tijd noteren.

De Italiaanse Margherita Panziera was met 59,86 de snelste. De Hongaarse favoriete Katinka Hosszú eindigde als 7de in 1.00,15 en was daarmee een fractie langzamer dan Toussaint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl