Femke Heemskerk met haar zilveren medaille

Heemskerk verovert EK-zilver op 200 meter vrij

Femke Heemskerk heeft bij de EK zwemmen in Glasgow, net als twee jaar geleden, zilver veroverd op de 200 meter vrije slag. De 30-jarige Heemskerk tikte aan na 1.56,72, achter de Française Charlotte Bonnet, die met 1.54,95 het Europese goud veroverde.

Heemskerk won tot dit toernooi bij de Olympische Spelen, WK's en EK's al 21 langebaanmedailles (vijf gouden), maar zestien daarvan waren op de estafette en individueel won ze nog nooit goud.

In de series en halve finales zwom Heemskerk de snelste tijd en dus leek haar eerste individuele langebaantitel binnen handbereik. In de eindstrijd nam Bonnet direct afstand, waarna Heemskerk het gat niet meer kon dichten en ze zelfs moest knokken om het zilver te behouden.

"De tijd van Bonnet is fantastisch. Ik wist wel dat het tussen haar en mij zou gaan", vertelde Heemskerk. "Toch komen die Russen ook altijd als een duveltje uit een doosje, dus ik moest mijn zilveren medaille wel verdedigen. Het was mooi om weer een finale te zwemmen."

Net geen medaille voor gemengd estafetteploeg

Kira Toussaint, Arno Kamminga, Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo eindigden in de finale van de 4x100 meter wisselslag gemengd estafette net naast het podium.

Nederland tikte als vierde aan in een tijd van 3.45,57. Dat was net iets langzamer dan in de series toen het kwartet (toen met Maaike de Waard in plaats van Toussaint) de snelste tijd (3.45,34) zwom.

Kamminga stelde na zijn inspanning van de eindstrijd van de 200 meter schoolslag teleur, waarna Verlinden Oranje naar de derde plaats zwom. Kromowidjojo werd daarna gepasseerd door Alessandro Miressi, die al goud won op de 100 meter vrije slag.

"Ik wist dat ik een man naast me had", vertelde Kromowidjojo na afloop. "Echt balen dat we vierde worden, maar dit was het maximale." Ook Verlinden baalde na afloop. "Ik heb nog nooit zo snel gezwommen en dan wil je dat bekronen. Vervelend, maar ik kan niemand iets verwijten."

De Britten Georgia Davies, Adam Peaty, James Guy en Freya Anderson wonnen goud in een Europees record van 3.40,18. Ze waren 1,38 rapper dan hun oude toptijd.

Toussaint als achtste naar EK-finale

Eerder op de avond bereikte Toussaint op het nippertje de finale van de 100 meter rugslag. In Glasgow zwom de 24-jarige Toussaint de derde tijd in haar halve finale (1.00,02), waarmee ze sneller was dan in de series (1.00,12).

Toussaint EK-finalist op 100 meter rugslag

Toussaint won dit toernooi al zilver op de 4x100 meter vrije slag en eindigde als achtste in de finale van de 50 meter rugslag.

Haar 1.00,02 in de halve finales was uiteindelijk de achtste tijd, waarmee ze als laatste zwemster de finale haalde. Tessa Vermeulen redde het niet. Ze eindigde als laatste in haar race en was langzamer dan in de series (1.00,79). Ze klokte nu 1.00,98.