Droogte in Borculo
NOS Nieuws

Einde aan droogte in zicht? Het wachten is op twee weken lang elke dag regen

Jawel, het heeft in vrijwel het hele land geregend vannacht. Maar daarmee is de enorme droogte echt nog niet opgelost, benadrukken het KNMI en Rijkswaterstaat. Hoeveel regen is er dan nodig en komt die eraan?

"Het is eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat", zegt KNMI-woordvoerder Josine Camps over de regen van afgelopen nacht. Het ging in het overgrote deel van het land om maar een paar millimeter.

Vrijwel overal viel vannacht (een klein beetje) regen

Het weerinstituut houdt nauwkeurig bij hoe groot het neerslagtekort is in Nederland. Sinds eind juni liep dat rap op en het staat momenteel op 306 millimeter.

Dat is nog flink meer dan in het recordjaar 1976. Maar gezien de wisselvallige weersverwachting denkt het KNMI dat het tekort nauwelijks verder oploopt, terwijl 42 jaar geleden de droogte langer aanhield.

Die verwachting kijkt vijftien dagen vooruit, daarna worden de berekening te onzeker. "De hoeveelheid regen die nu gevallen is en verwacht wordt, lost de droogte niet op", zegt Camps. Morgen krijgt het hele land weer een paar millimeter, maar de dagen daarna vallen slechts lokale buien.

Het huidige en verwachte neerslagtekort

Ook Rijkswaterstaat zegt dat de ernstige droogte voorlopig nog niet voorbij is. "Met een buitje gaan we het echt niet redden", zegt directeur-generaal Michèle Blom op Twitter. "We hebben twee tot drie maanden typisch Nederlands weer nodig om de voorraad weer aan te vullen." Maatregelen die de waterschappen hebben genomen, blijven van kracht.

Hetzelfde geldt voor het advies aan alle Nederlanders om zuinig om te gaan met drinkwater. Tijdens piekuren (6.00-9.00 uur en 18.00-22.00 uur) is het verstandig om niet de tuin te sproeien, de auto te wassen of zwembadjes te vullen.

De drinkwatervoorziening komt niet in gevaar. Daarvoor zijn de afgelopen jaren voldoende maatregelen genomen. Zo kan door slim watermanagement het weinige water dat via de Rijn Nederland binnenkomt, zo over het land worden gespreid "dat iedereen in laag Nederland wel aan zijn trekken komt", zei dijkgraaf Patrick Poelmann nog vorig week. En dankzij de grote zoetwatervoorraad die het IJsselmeer vormt, is ons land volgens hem supergoed voorbereid.

Twee weken elke dag regen

Een neerslagtekort in de zomer is overigens heel normaal, legt Camps van het KNMI uit. Een tekort van circa 100 millimeter is gebruikelijk in deze tijd van het jaar (de blauwe lijn in de grafiek hierboven).

Om weer op dat niveau te komen, waarmee feitelijk de extreme droogte voorbij zou zijn, moet er volgens haar zeker de komende twee weken elke dag zo'n 10 à 15 millimeter vallen. "En dat moet dan wel gestaag gebeuren, niet in extreme buien. De grond is nu zo hard dat een grote hoeveelheid dan zou wegstromen."

Gevolgen voor landbouw en natuur

Maar die verlossende regenbuien lijken vooralsnog niet te gaan vallen. En dus blijven vooral boeren vol verwachtingen naar hun weer-apps kijken. Van de overheid mogen ze langer mest uitrijden en bepaalde gewassen planten, waardoor in theorie nog een keer geoogst kan worden. Mits het gaat regenen.

En de natuur? Die is veerkrachtig, zei hoogleraar waterkwaliteit Marten Scheffer gisteren in Nieuwsuur. Waar vissen in ondiepe wateren bijvoorbeeld massaal het loodje leggen door het gebrek aan zuurstof, levert dat weer kansen op voor kikkers waarvan de eitjes gewoonlijk als voedsel dienen voor diezelfde vissen.

En de herfstbladeren aan de bomen dan? Die schade wordt pas later duidelijk, zei Scheffer. "Wat betreft de bossen moeten we afwachten of het tot grootschalige sterfte of verzwakkingen heeft geleid of dat het meevalt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl