NOS NieuwsAangepast

'Aanslag met drone' in Venezuela, of gebeurde er iets anders?

Er is veel onduidelijkheid over wat er zich bij een toespraak van de Venezolaanse president Maduro heeft afgespeeld. Tijdens de toespraak van gisteravond lokale tijd, bij een militaire ceremonie in de hoofdstad Caracas, waren een of meerdere explosies te horen. Er vielen geen doden, wel raakten zeven militairen gewond.

Op de beelden die live op de televisie te zien waren, is te zien dat Maduro en zijn vrouw schrikken van een knal. Niet veel later vluchten de aanwezige militairen alle kanten op.

Speech Maduro onderbroken door aanslag met drones

Volgens de Venezolaanse autoriteiten gaat het om een aanslag met drones. "Er explodeerde een vliegend object, vlak voor mij", zei Maduro kort na het incident. "Het was een zware explosie. Daarna was er een tweede explosie in de buurt van families en functionarissen, die rechts van mij stonden. Je kunt het zien op de beelden: mensen rennen omdat ze de explosie voelden."

Volgens Maduro zijn mensen met extreemrechtse sympathieën verantwoordelijk, afkomstig uit Colombia en de Verenigde Staten. Daarbij noemde hij ook de naam van de Colombiaanse president Santos, een tegenstander van Maduro. Volgens een woordvoerder van Santos is die bewering "ongegrond" en "absurd". "Hij vierde de doop van zijn kleindochter", zegt de woordvoerder. "Hij is nergens anders mee bezig, en zeker niet met het omverwerpen van buitenlandse regeringen."

Gastank

Of de claim van de Venezolaanse autoriteiten legitiem is, is lastig te zeggen. Volgens brandweermensen ter plaatse explodeerde er in een appartement een gastank, meldt persbureau AP. Dat appartement was in de buurt van de toespraak. Daardoor was rook te zien vanuit het raam. En om de verwarring nog groter te maken: een actiegroep (Soldados de Franelas, Soldaten in T-Shirts) eiste op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Voor die claim is geen bewijs.

Venezuela verdenkt activisten en tegenstanders er regelmatig van dat ze Maduro willen aanvallen en zijn regering omver willen werpen. Vorig jaar bestookte een oud-acteur en rebellenleider verschillende overheidsgebouwen vanuit een gestolen helikopter. Hij werd in januari om het leven gebracht door het leger.

Crisis

Volgens correspondent Marc Bessems kan president Maduro deze aanslag gebruiken om tegenstanders op te pakken. "Of ze nu wel of niet iets met die aanslag te maken hadden", zegt hij. Ondanks de tegenstrijdige berichten lijkt het er wel steeds meer op dat er inderdaad drones zijn gebruikt.

De economie van het Zuid-Amerikaanse land is ingestort. De voormalige buschauffeur Maduro nam in 2013 de leiding van het land over van de overleden Hugo Chávez. Hij werd in mei, na dubieus verlopen verkiezingen, herkozen als president. De afgelopen jaren is er in het land sprake van hyperinflatie. Vorige week besloot de regering om vijf nullen van de nationale munt te schrappen, in een poging de inflatie te beteugelen. Een busritje kostte 40.000 bolivar, maar na het afschaffen van de paar nullen nog 0,4.

Een oplossing voor de economische problemen is het schrappen van die nullen echter niet. In het olierijke land is een tekort aan alles: van levensmiddelen en medicijnen tot aan elektriciteit. Door de schaarste is er een ware uittocht aan de gang uit Venezuela. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben meer dan 1,5 miljoen Venezolanen hun land sinds 2014 verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl