In Venezuela zijn overheidsgebouwen aangevallen met een gestolen politiehelikopter. President Maduro spreekt van een terroristische couppoging. De veiligheidsdiensten gaan achter de daders aan, zei hij.

Minister Villegas van Informatie zegt dat de helikopter vijftien schoten heeft afgevuurd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna vloog de helikopter naar het hooggerechtshof, waar vier granaten op het dak werden gegooid.

Er vielen geen slachtoffers. Hoezeer de gebouwen zijn beschadigd, is nog onbekend.

Knallen

Op sociale media staan beelden van een helikopter die laag over de stad vliegt. Ook zijn er knallen te horen.

Helikopter valt overheidsgebouwen in Venezuela aan

Een politiepiloot heeft in een aantal video's op zijn Instagram-pagina de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

In de video zegt hij dat de aanval gericht is tegen de tirannie en dat de regering moet opstappen.

Deze man eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op OSCAR PEREZ / Instagram

Het hooggerechtshof krijgt, net als Maduro, zware kritiek in Venezuela. Het hof steunt de regering en heeft al een aantal keer controversiële beslissingen genomen die ervoor zorgen dat Maduro aan de macht blijft, zoals het buiten spel zetten van het parlement. Ook heeft het hooggerechtshof diverse wetten van de oppositie gedwarsboomd.

Opmerkelijk is dat het hof juist gisteren een aantal omstreden uitspraken deed, vertelt correspondent Marc Bessems. "Het komt erop neer dat een aantal taken van het Openbaar Ministerie worden overgeheveld naar de Ombudsman. En laat nou het OM kritisch zijn op president Maduro en de Ombudsman een dikke vriend van hem."

Er wordt al maanden geprotesteerd tegen het regime van Maduro. Zijn populariteit is fors afgenomen door jaren van economisch wanbeleid en een lage olieprijs.

Hard ingrijpen

Maduro waarschuwde eerder op de avond al dat hij hard zou ingrijpen als er pogingen worden ondernomen om zijn regering met geweld omver te werpen.

De president heeft voor eind volgende maand een speciale volksvergadering uitgeroepen. Die kan de grondwet herschrijven en instellingen als het Congres, waar de oppositie de scepter zwaait, uitschakelen.

Over die grondwetsherziening, die de positie van de president moet verstevigen, zei Maduro gisteravond dat die er moet komen. "Als dat niet met stemmen lukt, dan doen we het met wapens."

STER reclame