NOS Nieuws

Kantoor van ontslagen lijfwacht Macron doorzocht

Het kantoor in het Élysée van Alexandre Benalla, de ontslagen lijfwacht van de Franse president Macron, is doorzocht. De zoekactie vond plaats in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat maandag werd gestart door het Franse parlement.

Benalla zou bij de actie aanwezig zijn geweest. Sinds zijn arrestatie vorige week was zijn kantoor op slot, melden Franse media.

De lijfwacht werd ontslagen en opgepakt, omdat hij bij een betoging begin mei grof geweld had gebruikt tegen betogers. Ook werd hij aangeklaagd voor het dragen van een insigne van de ME en een politiehelm terwijl hij geen politieman is.

De zaak heeft voor een flinke deuk in het imago van president Macron gezorgd, die door het handelen van Benalla momenteel in de eerste grote crisis van zijn presidentschap zit. De president wordt met name door de Franse oppositie verweten zijn eigen mensen de hand boven het hoofd te houden.

Benalla werd na het incident aanvankelijk namelijk geschorst en teruggeplaatst naar een bureaufunctie, maar bleef nadrukkelijk aan de zijde van Macron verschijnen in het openbaar.

Bijvoorbeeld op de nationale feestdag 14 juli, bij privé-uitjes en tijdens de huldiging van het Franse voetbalteam na het behalen van de wereldtitel.

Ook werd er geen aangifte tegen Benalla gedaan, terwijl volgens de Franse wet overheidsfunctionarissen verplicht zijn dat te doen als ze weet hebben van een overtreding of misdrijf door een andere ambtsdrager.

Benalla werd pas ontslagen en opgepakt toen er via de Franse media steeds meer beelden van het incident naar buiten kwamen en de druk op Macron groeide.

Het Franse parlement is inmiddels een parlementaire enquête begonnen. Gisteren zei Macron dat alleen hij verantwoordelijk is in de zaak rond Benalla.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl