Een migrantenboot, ontsnapt aan de radar van de kustwacht, strandde gisteren voor de Italiaanse kust EPA

Een zeilboot met tientallen migranten is gisterochtend gestrand voor de kust van het Zuid-Italiaanse Isola di Capo Rizzuto, in de provincie Crotone in de 'hak' van de laars. De boot was ontsnapt aan de aandacht van de Italiaanse kustwacht en kwam tot enkele meters voor de kust terecht.

Vroege strandgangers zagen het schip liggen en hielpen de migranten om het vasteland te bereiken. Daar kregen ze eten en drinken van vakantiegangers en gasten van twee nabijgelegen resorts.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica gaat het om 56 Syriërs en Iraakse Koerden, die uitgedroogd en uitgeput aankwamen op het strand.

Het is niet de eerste keer dat een migrantenboot het Europese vasteland bereikt via Crotone in Zuid-Italië. Maar niet eerder ontsnapte zo'n schip aan de aandacht van de Italiaanse kustwacht. In andere gevallen was altijd begeleiding door de kustwacht.

Spanning

De komst van migrantenboten naar Italië staat de laatste tijd onder grote spanning. Italië kan de stroom vluchtelingen nauwelijks verwerken en wil geen reddingsschepen meer toelaten die onder een andere vlag dan de Italiaanse varen.

Het schip dat gisteren voor de kust strandde, is geen reddingsschip van bijvoorbeeld een hulporganisatie, maar een 'gewone' migrantenboot. Dat betekent dat de migranten in Italië hun procedure kunnen afwachten.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft nog niet op de situatie gereageerd. Sinds hij met zijn anti-immigratiepartij Lega in de regering zit, voert Italië een streng immigratiebeleid.

STER reclame