De Italiaanse premier Conte op een persconferentie na de migratietop
NOS Nieuws

'Teleurstelling in Italië over migratie-akkoord EU'

In Italië heerst teleurstelling over het resultaat van het migratie-overleg tussen 28 EU-landen. Vrijdagochtend vroeg werd een akkoord bereikt, maar de Italiaanse kranten hebben er geen goed woord voor over.

De uitkomst van het overleg is dat de Europese Unie met landen in Noord-Afrika afspraken wil maken over het tegenhouden van migranten. "Italië is teleurgesteld", schrijft de Romeinse krant Il Messaggero erover.

Volgens de linkse La Repubblica is het akkoord een document met vaagheden. De rechtse krant Il Foglio zegt dat de Franse president Macron premier Conte heeft beetgenomen, omdat Italië niets heeft gekregen van wat het wilde.

'Solidariteit in daden'

Terwijl dit de top had moeten zijn waarop Italië eindelijk eens serieus zou worden genomen. "We hebben genoeg woorden van solidariteit gehoord. Nu willen we die solidariteit ook in daden", zei premier Conte vooraf via Twitter.

Was het de onervarenheid van de tot voor kort onbekende jurist die tot een vrijblijvend akkoord leidde? Als we de kranten Politico en The Guardian moeten geloven wel. Conte zou weinig hebben begrepen van de diplomatieke mores, met veto's hebben gedreigd en gepocht hebben over zijn verleden als hoogleraar rechten.

Hij zou de tekst wel schrijven als jurist, zou Conte gezegd hebben. Niet begrijpend dat het akkoord een politiek document is en geen juridische overeenkomst.

De Italiaanse premier zou zijn weggelachen. Onder meer door zijn Zweedse en Bulgaarse collega's. "Ik ben lasser geweest," zou de Zweedse premier Löfven. "En ik een brandweerman en dit is niet hoe je onderhandelt", zou de Bulgaarse premier Borisov eraan hebben toegevoegd.

Dat is pijnlijk voor Italië. Vooral omdat er nog zoveel concrete afspraken moeten worden gemaakt naar aanleiding van het akkoord. Over de gecontroleerde opvangcentra en waar ze moeten komen. Over wie migranten overneemt van Italië.

'Het zijn slechts woorden'

Mogelijk is het koren op de molen van de man met waarschijnlijk de meeste macht in de Italiaanse regering. Minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken en eveneens leider van de anti-EU-partij Lega. "Het zijn slechts woorden", zei hij al over het akkoord.

Salvini weet dat Rutte en Macron al hebben gezegd dat ze niet zitten te wachten op opvangcentra in hun land en dat landen als Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Polen geen migranten gaan overnemen. Hij kan op termijn roepen dat je niks aan de EU hebt, want die helpt Italië niet op het moment dat hulp nodig is.

Het is het risico dat de regeringsleiders nemen met een akkoord zonder concrete afspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl