Het migrantenschip Lifeline komt eind juni aan in de haven van de Maltese hoofdstad Valletta
NOS Nieuws

Malta en Italië ruziën opnieuw over schip vol migranten

Italië en Malta ruziën opnieuw over een schip met migranten aan boord. Malta weigert een schip met 450 opvarende migranten toe te laten, omdat het vaartuig volgens de Maltese autoriteiten in Italiaanse wateren voer toen het land voor het eerst hoorde van de boot.

Daarnaast had het schip als bestemming het Italiaanse eiland Lampedusa. Daarom zou Italië de opvarenden moeten redden, vindt Malta.

Maar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini twitterde vandaag al dat zijn land daar niet over peinst. Volgens de Italianen was het schip juist eerder in Maltese wateren dan in Italiaanse. "De hele wereld moet weten dat dit schip geen Italiaanse haven kan en mag binnenvaren", aldus Salvini. Sinds hij met zijn anti-immigratiepartij Lega in de regering zit, voert Italië een stringent anti-immigratiebeleid.

Daardoor is een patstelling ontstaan tussen de landen. Het schip is door mensensmokkelaars in Libië de Middellandse Zee opgestuurd.

Een maand geleden botsten de landen ook al over het schip Aquarius, dat door hulporganisaties wordt gebruikt om migranten op te vangen en dat ruim 600 mensen aan boord had. Zowel Malta als Italië weigerden het schip toe te laten. De Aquarius moest uiteindelijk over een onrustige zee doorvaren naar Spanje.

De hoogoplopende ruzie over de Aquarius leidde tot een crisissfeer in Europa. Eind vorige maand bereikten de Europese regeringsleiders na een avond en nacht vergaderen in Brussel met pijn en moeite een akkoord over migratie. Belangrijkste uitkomst was dat de EU met landen in Noord-Afrika afspraken zal maken over het opvangen en tegenhouden van migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl