NOS NieuwsAangepast

Italiaanse vicepremier: ga maar naar Nederland met je migrantenschip

Vaar naar Nederland met je vluchtelingen

De Italiaanse vicepremier Salvini heeft hulporganisaties opnieuw gewaarschuwd dat migrantenschepen niet mogen aanleggen in Italiaanse havens. Volgens Salvini moeten schepen maar naar het land gaan wiens vlag ze voeren, "bijvoorbeeld Nederland".

In een sessie op Facebook Live haalde Salvini eerder vandaag opnieuw hard uit naar hulporganisaties, dit keer vanwege een schip van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline. Volgens Salvini heeft die organisatie vanochtend, met een schip dat vaart onder Nederlandse vlag, 224 migranten uit de Libische wateren gehaald. "Ook al wisten ze dat de Libische kustwacht onderweg was."

Salvini zegt dat de hulporganisatie er dan ook niet op hoeft te rekenen dat het schip kan aanmeren in een Italiaanse haven. "Als het Nederlandse schepen zijn en ze hebben de Nederlandse vlag, neem dan je hele vracht mensen naar Nederland, Gibraltar, het Verenigd Koninkrijk, Spanje of Frankrijk. Wat je maar wil. Neem de lange route maar", zei de minister. De Italiaanse minister van Transport deed afgelopen weekend al een soortgelijke oproep.

Geen Nederlands schip

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is het schip niet in Nederland geregistreerd. Het schip vaart wel met een Nederlandse vlag, maar staat niet ingeschreven in het Kadaster. Waar het schip dan wel geregistreerd staat, is niet bekend.

Aanstaande zondag wordt er een Europese minitop gehouden over de migratieproblemen. Italië wilde eerst wegblijven, maar de Duitse bondskanselier Merkel heeft de Italiaanse premier Conte overgehaald toch naar Brussel te komen.

Het schip Lifeline

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl