NOS Nieuws

Trump nodigt Poetin uit voor herfstontmoeting in Witte Huis

De Amerikaanse president Trump heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin uitgenodigd voor een bezoek aan Washington D.C. Hij heeft nationaal veiligheidsadviseur John Bolton gevraagd een afspraak te maken voor het najaar.

Bolton is al met de Russen in gesprek over een ontmoeting, meldt Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis op Twitter. Trump en Poetin zouden op de top in Helsinki, afgelopen maandag, hebben afgesproken dat hun adviseurs contact met elkaar houden.

Als Poetin inderdaad in de herfst komt, valt dit vlak voor de cruciale tussentijdse Congresverkiezingen. Het zou ook voor het eerst in tien jaar zijn dat een Russische leider het Witte Huis bezoekt. De laatste ontmoeting met hooggeplaatste Russen in het Witte Huis leidde in mei vorig jaar tot ophef, omdat Trump toen geheime informatie aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gaf.

Ondervragen Amerikanen

Trump heeft tegelijkertijd een voorstel van Poetin voor het ondervragen van Amerikaanse staatsburgers afgewezen. De Russische president zou dit hebben voorgesteld op de top in Helsinki. Poetin zou Trump de mogelijke uitlevering van twaalf Russische inlichtingenofficiers in het vooruitzicht hebben gesteld.

De Amerikaanse president noemde het idee eerder "een fantastisch aanbod", maar zou het voorstel nu toch naast zich hebben neergelegd. De afwijzing kwam kort voordat de Senaat over een resolutie stemde waarin staat dat de Verenigde Staten geen functionarissen naar Rusland moet sturen voor ondervraging.

De Russen wilden twaalf Amerikanen spreken die door het Kremlin worden beschuldigd van illegale activiteiten. Onder hen was ook de voormalige ambassadeur van de VS in Rusland, Michael McFaul. Hij en de andere elf personen hebben iets te maken met de zaak die in Rusland loopt tegen Poetin-criticus Bill Browder.

'Het is wat het is'

Verder weten Trumps topadviseurs volgens Amerikaanse media nog steeds niet precies wat er in Helsinki is besproken. Veiligheidschef Dan Coats is daar niet blij mee, zo liet hij merken op een bijeenkomst in de staat Colorado. "Als hij mij had gevraagd wat er had moeten gebeuren, dan had ik iets anders voorgesteld", zei hij. "Het is wat het is."

De top in Helsinki kwam Trump in eigen land op veel kritiek te staan. Hij viel zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten af, die hebben vastgesteld dat Rusland heeft geprobeerd de verkiezingen in de Verenigde Staten te beïnvloeden.

Later kwam hij hier weer van terug en zei hij dat hij zich had versproken. In een interview met CBS News zei hij alsnog dat hij Poetin persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de Russische inmenging in de verkiezingen. Daarna noemde hij op Twitter de top in Helsinki een groot succes en zei hij dat hij uitkeek naar de volgende ontmoeting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl