Het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
NOS Nieuws

'VS hield kritiek op Rusland over MH17 in na top Trump-Poetin'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring bij de jaarlijkse herdenking van MH17 niet verstuurd. In de verklaring wordt scherpe kritiek geleverd op Rusland, schrijft het blad Foreign Policy, dat een kopie van de niet-verstuurde conceptversie in handen heeft.

Het ministerie stuurde tot nu toe elk jaar een verklaring voor de dag van de herdenking van de ramp. Het blad wijst erop dat de herdenking van MH17 dit jaar een dag na de top tussen Trump en Poetin plaatsvond. Het ministerie heeft geen uitleg gegeven over het uitblijven van de verklaring en houdt zich volgens Foreign Policy "opvallend stil".

Het blad meldt dat de verklaring maandag al uitgebracht zou worden. Op het laatste moment zou, volgens een bron van Foreign Policy, opdracht zijn gegeven het stuk vast te houden omdat minister Pompeo niet akkoord ging met de inhoud.

'Wereld wacht op erkenning Rusland'

In de verklaring wordt Rusland bekritiseerd om de vermoedelijke rol die het land heeft gespeeld. "Vier jaar na het neerhalen van MH17 wacht de wereld nog altijd op Ruslands erkenning van zijn rol", staat erin. "Het is tijd dat Rusland ophoudt met zijn harteloze campagne van desinformatie en de volgende fase van het onderzoek volledig steunt."

De herdenking was dit jaar extra speciaal, zo schrijft Foreign Policy, omdat het de eerste was sinds het door Nederland geleide JIT zijn onderzoeksresultaten presenteerde. Die resultaten worden expliciet genoemd in de verklaring die het State Department had klaarliggen.

In het JIT-rapport werd bevestigd dat MH17 boven Oekraïne werd neergehaald door een Buk-raket die afkomstig was van de 53e brigade van het Russische leger uit Koersk. Rusland heeft altijd ontkend iets met de ramp te maken te hebben.

Gisteren was het precies 4 jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten. Op verschillende plaatsen werden de slachtoffers herdacht. In totaal vielen 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl