Marco Kroon (rechts) en zijn advocaat Geert-Jan Knoops in 2011, nadat hij was vrijgesproken voor het bezit van cocaïne en MDMA
NOS Nieuws

Knoops over twijfels rond Kroon: 'Laat hem volledige verhaal vertellen'

Majoor Marco Kroon moet toestemming krijgen om het volledige verhaal te vertellen over zijn missie in Afghanistan. Daarvoor pleit Kroons advocaat, Geert-Jan Knoops.

"Marco kan de gehele Nederlandse bevolking overtuigen dat dit wel is gebeurd. Hij houdt zich echter volledig aan de instructies omtrent staatsgeheimen", zegt Knoops tegen de NOS. "Maar als de minister zegt: u mag uw ervaringen delen, dan zal hij dat doen. Hij kan zoveel meer vertellen dan hij al heeft gedaan."

Openheid van zaken zou volgens Knoops alle twijfel wegnemen rond het verhaal van Kroon.

Twijfel

De militair was tijdens een missie in 2007 naar eigen zeggen ontvoerd en mishandeld door een groep Afghaanse mannen. Hij zou zijn ontsnapt aan zijn belagers. Toen hij in de weken daarna een van zijn ontvoerders tegenkwam, zou hij die hebben gedood.

Het OM kondigde een half jaar geleden na een melding van het ministerie van Defensie aan het incident te onderzoeken. Inmiddels is dat onderzoek stopgezet, omdat het OM geen aanwijzingen kon vinden voor strafbare feiten.

Tegelijk kon het OM ontkennen noch bevestigen dat de gebeurtenissen daadwerkelijk hadden plaatsgevonden, waarmee de twijfel rond het verhaal van Kroon, die in 2009 werd onderscheiden met de hoogste militaire orde (de Militaire Willems-Orde), blijft bestaan.

Onder anderen oud-collega's van Kroon zeiden dat de majoor het verhaal mogelijk had verzonnen. Volgens hen kon Kroon bijvoorbeeld nooit zo lang alleen zijn geweest. Als iemand langer dan een kwartier van de radar was, en al helemaal in zijn eentje, zou er meteen alarm geslagen worden.

Volgens Knoops is het verhaal van Kroon voor zover hij kan zien niet verzonnen:

'Je kunt dit verhaal bijna niet verzinnen'

Advocaat Knoops benadrukt dat er tijdens de missie van Kroon andere, oude protocollen golden waardoor hij wel zo lang alleen kon zijn. Knoops: "Dat heeft hij ons verteld. En uit de melding, die staat in een document dat pas onlangs is opgedoken, blijkt dat hij minimaal anderhalf tot twee uur weg is geweest."

Knoops twijfelt op basis van wat hij weet daarom niet aan het verhaal van zijn cliënt: "Hij heeft vorig jaar bij debriefing met de MIVD ook ontzettend veel details gegeven, tot aan de papieren die de man bij zich droeg. Zijn verklaringen zijn dermate gedetailleerd, dat kun je bijna niet verzinnen.

"Bij dit soort missies gebeuren vaak dingen waarbij er geen getuigen zijn (...) Weten die collega's wel welke uitrusting hij droeg, waar hij was en wat zijn precieze opdracht was? Er zijn ontzettend veel aannames in deze zaak. Mensen oordelen over Kroon zonder de feiten te kennen."

Reputatieschade

Uit een verhaal van de Volkskrant in mei bleek dat binnen het ministerie van Defensie werd gedacht dat Kroon mogelijk leed aan een posttraumatische stressstoornis. Knoops noemt het "zeer gevaarlijk" om te blijven speculeren over de mentale gesteldheid van Kroon nu het onderzoek naar hem is stopgezet.

Knoops: "Er is geen enkele aanwijzing dat er iets met hem mis is. Dit schaadt de reputatie van een militair die dertig jaar voor dit land heeft gestreden. Het OM heeft zijn verklaringen niet kunnen weerleggen of bevestigen. Iemand op zijn niveau moet dan het voordeel van de twijfel krijgen."

Minister van Defensie Ank Bijleveld liet al weten binnenkort te gaan praten met Kroon: "Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten." De toekenning van de Militaire Willems-Orde staat niet ter discussie. "Kroons heldendaden staan hier buiten", aldus Bijleveld.

Belangrijke gebeurtenissen op een rij

  • 2005-2007: Kroon zit bij het Korps Commandotroepen en wordt drie keer uitgezonden naar Afghanistan.
  • 2009: Hij ontvangt de Militaire Willems-Orde voor ongekende persoonlijke moed tijdens verschillende gevechtsacties in Afghanistan in 2006.
  • 2011: Kroon wordt veroordeeld voor bezit van stroomstootwapens. Hij krijgt een voorwaardelijke werkstraf en een geldboete.
  • 2012: Kroon wordt compagnie-commandant in Oirschot. Hij spreekt van eerherstel.
  • februari 2018: Hij meldt zelf betrokkenheid bij een 'geweldsincident' in Afghanistan in 2007. Het Openbaar Ministerie doet sinds 2017 onderzoek.
  • mei 2018: Defensietop zou vermoeden dat Kroon het incident deels verzonnen heeft.
  • juli 2018: Het OM staakt het onderzoek naar Marco Kroon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl