Marco Kroon
NOS NieuwsAangepast

OM onderzoekt gebruik geweld Marco Kroon in Afghanistan

Het Openbaar Ministerie onderzoekt een geweldsincident in Afghanistan uit 2007 waarbij Marco Kroon betrokken was. Dat heeft de advocaat van Kroon, Geert-Jan Knoops, bekendgemaakt.

Het incident deed zich voor tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven. Kroon schrijft daarover in een verklaring: "Ik heb als commandant van mijn eenheid een vijand moeten uitschakelen die een ernstig gevaar vormde voor de operatie en ook een gevaar vormde voor het leven van mijn mannen en mijzelf."

"Gelet op de grote politieke en militaire gevoeligheid en het hoge afbreukrisico heb ik dit incident lange tijd geheim moeten houden. Ik wilde en kon de operatie niet in gevaar brengen", aldus Kroon.

Eer en geweten

Vanwege de geheime aard zegt hij er verder niet over te kunnen uitweiden. "De uitkomst van het onderzoek van het Openbaar Ministerie zie ik met vertrouwen tegemoet, omdat ik naar eer en geweten heb gehandeld", aldus Kroon.

Hij zegt verder dat hij er bewust voor kiest dit nu zelf naar buiten te brengen. "Ik zou het zeer betreuren als u via andere kanalen van dit incident en deze melding zou vernemen dan van mijzelf.''

Stroomstootwapens

Het OM bevestigt dat het een onderzoek doet naar 'een militair', maar noemt de naam van Kroon niet. Wel constateert het OM "dat de advocaat van de betrokken militair over de kwestie naar buiten is getreden." Verder gaat het OM er niet inhoudelijk op in. "In dit stadium worden geen mededelingen gedaan over de inhoud van de melding en de status van het onderzoek."

Marco Kroon (47) kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. Dat was in 2006, toen hij de leiding had over een peloton. In 2010 stond hij voor de rechter op verdenking van drugs- en wapenbezit. Kroon werd vrijgesproken van het bezit van drugs, maar kreeg een veroordeling omdat hij stroomstootwapens had. Hij werkt nu voor de inspecteur-generaal van de krijgsmacht.

Begin vorig jaar gemeld

Het ministerie van Defensie zegt in een reactie dat Kroon het geweldsincident begin vorig jaar aan het departement heeft gemeld. Defensie heeft dat doorgegeven aan het OM. Volgens het ministerie ging het om een incident tijdens een operatie die viel onder de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Nadat het departement de melding aan het OM had doorgegeven, vroeg het OM Defensie meer feiten te verzamelen. Dat heeft het departement gedaan en die informatie is vorige week naar het OM gegaan.

Verrast

Defensie zegt verrast te zijn over het tijdstip van de melding door Kroon, tien jaar na de operatie. Het departement benadrukt dat het OM nu verder beslist wat er moet gebeuren en dat Kroon geen verdachte is van een strafbaar feit. Hij wordt ook niet geschorst als militair.

De Tweede Kamer is gisteren vertrouwelijk van de kwestie op de hoogte gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl