Premier Rutte bezoekt de luchtmobiele brigade in Schaarsbergen in 2015
NOS Nieuws

Rutte: er moet meer geld naar defensie

Premier Rutte vindt dat Nederland meer geld moet uittrekken voor defensie. Hij gaat daarom in 2019 en 2020 kijken naar de uitgaven, zei hij voorafgaand aan de NAVO-top in Brussel.

In vergelijking met andere NAVO-landen geeft Nederland relatief weinig uit aan defensie. In 2024 moet minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van alle lidstaten naar defensie gaan. Nederland voldoet daar, net als veel andere landen, nog niet aan. Op dit moment zit Nederland op zo'n 1,3 procent.

President Trump en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg roepen NAVO-landen al langer op om hun defensiebudget te vergroten. Bondskanselier Merkel kondigde afgelopen zaterdag aan dat te doen. "We hebben de NAVO in de 21e eeuw nodig als garantie voor onze veiligheid en als trans-Atlantisch bondgenootschap", zei Merkel.

Russisch gas

In aanloop naar de NAVO-top had Trump vanochtend een werkontbijt met Stoltenberg. Daar haalde de president fel uit naar Duitsland, omdat de Duitsers gas afnemen van Rusland. Daarmee maakt Berlijn zich in Trumps ogen te veel afhankelijk van de Russen.

Premier Rutte zegt in een reactie dat het geen probleem hoeft te zijn dat veel Europese landen, zoals Nederland, gas kopen van Rusland. Het is wel belangrijk dat er dan goede afspraken worden gemaakt, zegt Rutte. "Bijvoorbeeld over de positie van een land als Oekraïne. Je moet voorkomen dat Oekraïne, door de gasleveringen, volledig afhankelijk wordt van Rusland."

Rutte zegt verder dat hij goed kan omgaan met de manier waarop Trump politiek bedrijft, maar een bemiddelende rol voor zichzelf of Nederland op de NAVO-top ziet hij niet voor zich. "Wij zijn vijf keer kleiner dan Duitsland en vier keer kleiner dan Engeland, dus laten we onszelf niet te groot maken", zegt hij. "We hebben allemaal de taak om de trans-Atlantische band goed te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl