VO-raad wil onderzoek naar kwaliteit schoolexamens
Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de kwaliteit van de schoolexamens. Daarvoor pleit de VO-raad, de belangenorganisatie voor het voortgezet onderwijs.
De VO-raad roept scholen daarnaast op om intern nog eens kritisch te kijken "naar hoe de examens zijn ingericht, of de afspraken die in het PTA staan helder en werkbaar zijn en of er voldoende checks and balances zijn".
Aanleiding voor het pleidooi van de VO-raad is het schandaal bij het VMBO Maastricht, waar honderden eindexamenleerlingen hun resultaten van het centraal eindexamen geschrapt zagen worden. Ze hadden dat examen nooit mogen doen omdat ze hun vakken nog niet hadden afgerond.
'Geen signalen vergelijkbare misstanden'
Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, benadrukt dat de kwaliteit van het schoolexamen "boven elke twijfel verheven moet zijn". Hij wijst er daarbij op dat het schoolexamen de helft van het eindcijfers bepaalt. "We krijgen van de politiek en de samenleving heel veel ruimte om de helft van het totale examen op schoolniveau af te sluiten. Dan kun je geen discussie hebben over de kwaliteit."
Rosenmöller noemt de zaak in Limburg dramatisch voor de leerlingen. De VO-raad heeft geen signalen dat er op andere scholen soortgelijke misstanden plaatsvinden: "Maar het tegendeel weten we ook niet, en misschien gebeurt het wel op kleinere schaal."
Ouders van gedupeerde leerlingen van het VMBO Limburg stellen de school en de koepelorganisatie verantwoordelijk voor het debacle. Ze willen ook dat bijvoorbeeld kosten van geschrapte vakanties worden vergoed en de kosten voor een vervolgopleiding.
De school heeft een beroep gedaan op minister Slob om de resultaten van het centraal examen te laten staan. Slob zei vanochtend dat hij dat niet van plan is. Er zal per leerling bekeken worden wat er gedaan kan worden om het diploma alsnog te krijgen. "Er mag geen twijfel bestaan over hun diploma."