Joris van Poppel / NOS

Even voor 08.30 uur vanochtend fietsen leerlingen de poort bij VMBO Maastricht binnen. Het is de eerste schooldag sinds de ellende met de ongeldig verklaarde examens binnen de school begon.

Vannacht werd bekend dat twee bestuurders van de scholenkoepel opstappen vanwege de affaire. Vanochtend hielden tientallen eindexamenleerlingen een protestactie bij de school.

Met vlaggen stonden ze voor de poort van het gebouw. "Ik zou hierna naar de havo gaan, maar dat gaat niet door", vertelt een leerling. "Dat vind ik niet kunnen, want het is niet onze fout. Nu moeten we afwachten wat er gaat gebeuren, maar ik hoop wel dat ik mijn diploma uiteindelijk krijg."

Gedupeerden van VMBO Maastricht uitten vanochtend hun frustraties:

'Het ergste van alles is dat ik gehoord heb dat ik geslaagd ben'

Ook Sven van Tilburg heeft zijn diploma ook niet gehad. "Ik vind het echt schandalig, want ik heb er heel erg hard voor gewerkt." Een van zijn jaargenoten hoopt dat er een oplossing wordt gevonden, maar weet niet of het protest veel zal uithalen. "Ik denk dat we vooral onze stem hebben laten horen in de media, ik hoop dat naar ons wordt geluisterd. Ik zou hierna leidinggevende en toerisme gaan volgen in Heerle, maar ook dat gaat niet door. "

Bizar

Voor leerlingen van andere klassen is het een normale schooldag, voor zover dat kan na het nieuws dat de examens van alle eindexamenleerlingen ongeldig zijn verklaard. De meeste leerlingen die verslaggever Joris van Poppel vanochtend sprak bij de poort denken dat ze er uiteindelijk niet veel last van hebben. "Het is heel bizar, er is een grote fout gemaakt. We zitten pas in het tweede jaar, dus tot nu toe betekent het niets voor ons. Ik denk niet dat ze nog zo'n grote fout maken. Ik geloof het niet, nee", zegt een meisje.

Haar vriendin ziet het ook zo. "Dat mag geen tweede keer voorkomen. Ik had in de eerste heel veel lesuitval van Engels, dat mag natuurlijk niet, maar het is wel gebeurd. Ik blijf wel op deze school, maak gewoon de laatste twee jaar af."

Leerlingen van lagere klassen leven mee met de examenleerlingen:

Eindexamenleerlingen VMBO Maastricht weer op school

Leerlingen die vrienden hebben die geen diploma krijgen zijn beduidend feller in hun reactie. "Mijn broer heeft nu ook geen diploma hierdoor. Ik vertrouw deze school niet meer, voor nul procent", zegt een meisje.

Alle examens van dit jaar zijn ongeldig verklaard en de school heeft zijn zaakjes al langer niet op orde. Toch hoeven oud-leerlingen van het VMBO Maastricht zich geen zorgen te maken dat hun diploma's ingetrokken worden, zegt de Onderwijsinspectie tegen 1Limburg. Als zou blijken dat leerlingen de afgelopen jaren onterecht een diploma zouden hebben gekregen, mogen ze dat houden.

Eindexamenleerlingen van de school protesteren Joris van Poppel / NOS

Steun van medescholieren

De protestactie van de eindexamenleerlingen kan op steun rekenen van medescholieren. "Ik hoop dat de examens worden goedgekeurd. De kinderen hebben er heel hard gevochten, dat is wel kut voor ze", zegt een tweedejaars.

Uiteindelijk gaat de poort dicht en zijn de leerlingen weer binnen voor hun eerste lessen. Voor hen is het een schooldag als vele andere, maar het is wel duidelijk waar het op het schoolplein vandaag over zal gaan.

STER reclame