De Opec-vergadering met niet-Opec-landen in mei 2017
NOS NieuwsAangepast

Spannende OPEC-bijeenkomst: gaat de olieproductie omhoog?

De belangrijkste olielanden van de wereld komen morgen samen in Wenen. Er staat een belangrijk punt op de agenda: gaat de olieproductie omhoog of niet? De bijeenkomst is beladen want de landen zijn het niet eens.

Anderhalf jaar geleden werd besloten de oliekraan een stukje dicht te draaien. De prijs van olie steeg daardoor. Er worden sindsdien iedere dag 1,8 miljoen olievaten minder naar boven gehaald.

Morgen praten de olielanden op OPEC-vergadering over een mogelijke verhoging van de olieproductie. De olieprijzen rijzen namelijk de pan uit en dat is slecht voor de verkoop.

Gaat de OPEC de olieproductie opschroeven?

Achter de schermen wordt al lang driftig onderhandeld over het wel of niet opschroeven van de olieproductie. Rusland en de OPEC-landen zouden volgens persbureau Bloomberg nu afstevenen op een verhoging van de olieproductie met 300.000 tot 600.000 vaten per dag.

Dat is volgens Hans van Cleef, sectoreconoom energie bij de ABN-Amro, realistisch. Zelf denkt hij dat de olieproductie met 600.000 vaten per dag omhoog gaat. Dat zit zo: de OPEC-landen hebben volgens Van Cleef eigenlijk nog minder vaten geproduceerd dan ze destijds hadden afgesproken. Ze hebben namelijk niet 1,8 miljoen vaten minder geleverd, maar 2,4 miljoen vaten minder, zegt de econoom.

Van Cleef verwacht dat Rusland en Saudi-Arabië de verhoging voor het overgrote deel voor hun rekening zullen nemen. Die willen namelijk graag meer produceren. Andere landen kunnen hun olie niet kwijt, zegt ook Aad Correljé, energie-onderzoeker aan de TU Delft. Venezuela zit bijvoorbeeld in een economische malaise en Iran produceert minder olie sinds Trump uit het atoomakkoord stapte.

Wat gaat Nederland merken van het olie-besluit?

Wat Nederland gaat merken van een OPEC-besluit morgen, hangt volgers de kenners af van de hoogte van de productievergroting. Maar het is ook afhankelijk van welke soort olie de landen meer willen gaan produceren, legt onderzoeker Correljé uit.

"Als alleen de zware olie meer geproduceerd gaat worden, zal de brandstofprijs niet zo snel naar beneden gaan", zegt hij. Dat soort olie levert minder diesel, benzine en kerosine op. "Als het lichte olie is, daalt de prijs aan de pomp wel."

Alleen als het oliekartel besluit de olieproductie met miljoenen vaten per dag op te schroeven, zullen de prijzen aan de pompen flink dalen, zegt Van Cleef. Maar de kans dat dat gebeurt is volgens hem klein. "Dan staat de oliewereld op z'n kop", zegt Van Cleef. "Dan gaat de olieprijs veel te veel omlaag."

Als het oliekartel besluit de olieproductie te laten zoals het nu is, gaan de olieprijzen mogelijk iets stijgen, zeggen de kenners.

Van Cleef verwacht dat we er bij een productieverhoging van 600.000 vaten per dag, aan de pomp niet veel van gaan merken. "Een prijsverlaging van een paar cent zou kunnen, maar dat is marginaal. In Nederland is het grootste deel belastingen. Die gaan zeker niet omlaag door dit besluit."

Het wordt een spannende bijeenkomst

Aad Correljé

Wat wordt de uitkomst?

Door "een rommelige situatie in de wereld" vindt Correljé het lastig te voorspellen wat de oliegiganten morgen precies gaan besluiten. Correljé doelt onder meer op de handelsoorlog die nu loskomt. "Uiteindelijk zal de vraag naar olie daardoor dalen." In dat geval is een verhoging van de productie niet logisch. "Want dan gaat de olieprijs omlaag."

Ook is Correljé benieuwd naar wat Rusland, die weer aan de onderhandelingstafel zit, gaat doen. "Rusland besluit zelf of ze mee willen doen." Het is geen onderdeel van de OPEC. Het is de vraag hoe de OPEC-landen en Rusland de situatie in de wereld inschatten.

"Het wordt een spannende bijeenkomst", zegt de energieonderzoeker. Hoewel er internationale onzekerheden zijn, constateert hij ook dat er wel een grote druk is om meer te gaan produceren. Dat heeft alles met de hoge olieprijs te maken. Die doet de vraag naar olie dalen, wat negatief is voor de olieverkopers.

De hoge olieprijs is volgens Van Cleef en Lucia van Geuns, energiespecialiste bij kennisinstituut HCSS, de voornaamste reden voor een productieverhoging.

"Niemand is er namelijk bij gebaat dat de prijs door het dak schiet", zegt Van Geuns. "Ik verwacht dat ze de vaten die ze ongeveer 1,5 jaar geleden van de markt hebben gehaald, weer op de markt gaan zetten", zegt ze. "Dat doen ze waarschijnlijk langs een geleidelijke schaal."

Ook Van Cleef denkt dat de productie op termijn omhoog gaat. Volgens hem is de kans overigens niet groot dat de afspraak over de productiebeperking van 1,8 miljoen vaten per dag morgen wordt opgeheven. Die zou nog tot december dit jaar lopen. "In november komt de OPEC weer samen, dat is een mooi moment om te kijken hoe het verder moet gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl