NOS NieuwsAangepast

Recordaantal kinderen in gesloten jeugdzorg

Een recordaantal van 2710 kinderen tot 18 jaar zat vorig jaar in gesloten jeugdzorg. Dat is acht procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten van Unicef en Defence for Children.

De opstellers van het rapport maken zich zorgen over de toename. De maatregel een kind op te sluiten is vaak te drastisch, waardoor hulp aan kwetsbare kinderen in "te veel gevallen" tekortschiet, stellen ze.

Eerder bleek uit onderzoek van de Kinderombudsman ook al dat er meer jongeren in een gesloten jeugdopvang terecht waren gekomen.

'Vaak niet nodig'

Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland, vindt de trend verontrustend. "Die cijfers moeten omlaag", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Geen enkel kind zou in een gesloten instelling moeten zitten en dat is ook vaak niet nodig, tenzij er echt een psychiatrische grondslag is bij het kind. Maar dat is niet altijd het geval."

Redenen waarom kinderen steeds vaker op gesloten afdelingen geplaatst worden, zijn volgens Laszlo de groeiende wachtlijsten in de jongerenhulp, het niet kunnen bieden van adequate zorg en onduidelijkheid in gemeenten sinds de decentralisatie van zorgtaken over welke zorg er precies beschikbaar is.

Geen enkel kind zou in gesloten instelling moeten zitten.

Unicef Nederland-directeur Suzanne Laszlo

Overigens concluderen Unicef en Defence voor Children wel dat de algehele situatie voor kinderen in Nederland vorig jaar is verbeterd.

Als positieve punten noemen de organisaties de inspanningen op het gebied van het signaleren en melden van kindermishandeling, nieuwe regelgeving die minderjarige slachtoffers beter beschermt tijdens een strafproces en de daling van 26 procent van het aantal kinderen dat in verzekering in een politiecel verbleef.

Laszlo: "Maar we willen dat het nog beter gaat met de kinderen. In een land als Nederland hebben we alle mogelijkheden en faciliteiten dat voor elkaar te krijgen en de welwillendheid is ook zeker groot. Het is soms alleen wat ingewikkeld."

Actieplan Jeugdzorg

In april presenteerde minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met minister Dekker (Rechtsbescherming) nog een actieplan Jeugdzorg met als doel de jeugdzorg te verbeteren. "Het belang van het kind staat nog te vaak niet voorop", stelden de ministers.

Gisteren kondigde De Jonge aan te willen dat hulpverleners beter letten op kinderen van wie de ouders een ziekte, verslaving of beperking hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl