Paul Manafort
NOS NieuwsAangepast

Oud-campagneleider Trump alsnog de cel in

De oud-campagneleider van president Trump, Paul Manafort, moet toch de cel in. Hij mocht aanvankelijk zijn rechtszaak onder huisarrest afwachten, maar wordt er nu van verdacht getuigen te hebben beïnvloed.

Manafort zou als lobbyist voor Oekraïne de wet hebben overtreden en wordt verdacht van fraude en witwassen. De aantijgingen tegen hem komen voort uit het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door speciaal aanklager Mueller, maar staan daar verder los van.

Afgelopen oktober werd Manafort gearresteerd. Nadat hij 10 miljoen dollar borg had betaald, mocht hij zijn proces onder huisarrest afwachten. Begin deze maand vroeg Mueller om Manafort alsnog vast te zetten.

U heeft ons vertrouwen misbruikt.

De rechter over Manafort

Volgens Mueller had Manafort in februari contact gezocht met getuigen in de zaak tegen hem. Hij zou hen hebben gebeld en hebben benaderd via een tussenpersoon en een versleuteld chatprogramma.

"Ik heb hier ook geen zin in, maar ik kan geen oogje dichtknijpen", zei de rechter bij het besluit Manafort vast te zetten. "U heeft ons vertrouwen misbruikt."

De zaak tegen Manafort begint op 26 juli in Virginia. Daarna volgt in september nog een proces in Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl