Eagles winnen Super Bowl
NOS NieuwsAangepast

Trump trekt uitnodiging Philadelphia Eagles in

Het Americanfootballteam Philadelphia Eagles is niet meer welkom in het Witte Huis. De winnaar van de Super Bowl was uitgenodigd door president Trump, maar die heeft de uitnodiging ingetrokken nadat was gebleken dat er maar een kleine delegatie wilde komen.

Vermoedelijk wilde een deel van de spelers niet komen, omdat zij boos zijn op Trump vanwege de uitspraken die hij eerder deed over knielen tijdens het volkslied.

Respect

"Ze zijn het niet eens met hun president omdat hij erop staat dat zij trots achter hun volkslied staan, met hun hand op het hart, uit respect voor de grote mannen en vrouwen van het leger en de bevolking van ons land", zegt Trump nu.

Volgens de president verdienen de duizend fans die van plan waren het evenement bij te wonen beter. "De fans zijn nog steeds welkom op het Witte Huis om deel te nemen aan een andere ceremonie." Volgens Trump wordt de ceremonie een die "het grote land zal eren, hulde zal brengen aan de helden die het land beschermen en aan hen die luid en trots het volkslied spelen."

Laffe daad

De Philadelphia Eagles hebben nog niet gereageerd, maar voormalig speler Torrey Smith heeft zich wel uitgelaten op Twitter. Volgens hem waren er maar weinig spelers van plan te gaan. Maar hij vindt dat iedereen die wel wilde gaan de kans had moeten krijgen. "Het is een laffe daad om de viering te annuleren omdat de meerderheid van de spelers niet wil gaan."

Smith vindt het daarnaast belachelijk dat Trump het doet lijken alsof de spelers tegen het leger zijn. Volgens hem heeft het er ook niet mee te maken dat de spelers tegen het volkslied zijn.

'Klootzakken die de vlag verachten'

De rel tussen Americanfootballspelers en Trump is al langer aan de gang. Tijdens verschillende wedstrijden van de National Football League kozen spelers ervoor om niet met hun hand op hun hart te gaan staan tijdens het volkslied, uit protest tegen politiegeweld in de VS en later tegen de president.

Trump reageerde een aantal keer fel en noemde de protesterende spelers respectloos. Hij verweet de spelers een gebrek aan vaderlandsliefde en vroeg om het ontslag van "klootzakken die de vlag verachten".

Omdat clubs hun sponsorinkomsten zagen teruglopen als gevolg van slechte publiciteit, besloot de organisatie van de NFL dat het knielen of zitten tijdens het volkslied vanaf nu strafbaar is. Spelers mogen wel in de kleedkamer blijven, maar kiest een van hen ervoor te knielen of te zitten, dan kan het team rekenen op een boete.

NFL belet spelers te protesteren tijdens volkslied

De spelers van de Philadelphia Eagles hadden het kunnen zien aankomen dat Trump de uitnodiging in zou trekken. Zo werden de Golden State Warriors, NBA-kampioen, vorig jaar ook geweigerd.

De New England Patriots kwamen vorig jaar ook met een uitgedunde selectie bij Trump op bezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl