NOS NieuwsAangepast

Vice-president VS verlaat football-wedstrijd na kniel-actie

De Amerikaanse vice-president Mike Pence is vertrokken bij een Amerikaanse footballwedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers. Verschillende spelers knielden als protest tijdens het volkslied, tot woede van Pence.

Pence verlaat football-wedstrijd na kniel-actie

De vice-president, die van Las Vegas naar zijn thuisstaat Indiana vloog om de wedstrijd bij te wonen, zei na afloop in een verklaring dat hij niet bij een wedstrijd wil zijn die oneerbiedig is richting de Amerikaanse soldaten, het volkslied of de vlag.

Even later twitterde president Donald Trump dat hij Pence had meegegeven weg te gaan bij de wedstrijd zodra er een speler op de knieën zou gaan. "Ik ben trots op hem en zijn vrouw."

De reactie van Trump wekte bij sommigen de indruk dat sprake was van een opzetje.

Eerder liet Pence nog via Twitter weten dat hij uitkeek naar de wedstrijd. Na zijn vertrek liet hij weten: "Ik denk niet dat het veel moeite voor NFL-spelers is om respect te tonen voor onze vlag en ons volkslied."

Een speler van de 49'ers noemt Pence' actie een pr-stunt. Volgens hem had de vice-president kunnen weten dat de spelers zouden protesteren en bezocht hij de wedstrijd om een punt te kunnen maken.

Knielen tijdens het volkslied is in de VS uitgegroeid tot een daad van verzet onder vooral zwarte sporters. Footballspeler Colin Kaepernick gaf vorig jaar de aanzet, toen hij tijdens het spelen van het volkslied knielde. Hij protesteerde daarmee tegen politiegeweld en discriminatie tegen zwarte Amerikanen.

Trump gaf sporters die tijdens het volkslied knielden al eens het predicaat 'klootzakken' mee. Ook riep hij op tot een boycot van clubs die niets deden tegen spelers die "onze vlag oneerbiedig behandelen". De president adviseerde ontslag voor de spelers.

De Amerikaanse sportwereld reageerde verbolgen op Trumps uitspraken. Zo'n 150 sporters namen gezamenlijk afstand van hem en zijn kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl